Начало История на медицината Иновации и бърз темп на развитие за "Амджен" до 2010 година

Иновации и бърз темп на развитие за "Амджен" до 2010 година

От 2006г.

Иновации и бърз темп на развитие за "Амджен" до 2010 година  - изображение

През 2006 година научният екип на американската компания "Амджен" ("Amgen"), съвместно със специалисти от бостънската болницата "Brigham and Women’s Hospital" и от големия научен център "National Institutes of Health", стартирала мащабно проучване върху човешкия геном  - Women’s Genome Health. Основната цел на специалистите била да идентифицират генетичните вариации, стоящи в основата на голям брой сериозни заболявания като: някои сърдечносъдови състояния, инфаркт, диабет, рак на гърдата и остеопороза. В експеримента билa проучена ДНК на 28,000 жени.

На следващата година научната фондация на бранда - "Amgen Foundation", създадена още през 90-те години на 20-ти век, дала старт на поредица от образователни програми за студенти. Въпросният проект бил осъществен съвместно с техническия институт в Масачузетс. Така, управляващите кадри в "Amgen" успели да създадат подходяща среда за развитие на млади хора с изявен потенциал и интерес към биотехнологиите и към откриването и разработването на нови животоспасяващи лекарства. Младежите получили ценната възможност да си партнират в опитите с някои от най-вдъхновяващите учени в световен мащаб.

На 22 август 2008 година своя "дебют" на американския пазар направил лекарственият препарат ромиплостим, предлагащ се под търговското наименование "Nplate". През 2009-та медикаментът, предназначен за третиране на идиопатична тромбоцитопенична пурпура (заболяване, изразяващо се с понижен брой тромбоцити), заслужено бил обявен за най-добър биотехнологичен продукт, а създателите му "грабнали" престижната награда "Prix Galien". Вероятно знаете, че призът се дава за високи научни открития, постигнати посредством разработването на иновативни терапии.

През 2009 година "Amgen" отворила свой филиал и в България, който веднага заработил с бързи темпове в унисон с мисията на компанията - производството на нови и ефективни лекарства срещу някои от най-тежките болести на века.

През 2010-та Амджен пуснала на пазара в САЩ още два свои успешни препарата – "Prolia" ("Пролиа") срещу остеопороза и "XGEVA" при костни усложнения и за лечение на рядък вид рак на костите. Едва ли ще ви учудим, ако ви кажем, че на следващата година двата медикамента също били отличени с "Prix Galien".

По този начин, стъпка по стъпка, само за три десетилетия, американската компания се наложила като абсолютен първенец в областта на биотехнологиите.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.amgenhistory.com/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияЛюбопитноНовиниЛайфстайлСпортСнимкиНаправления в медицинатаПсихологияИзследванияСпециалистиАлт. медицинаНормативни актовеХранене при...Здравни съветиВидеоЗдравни проблемиБотаникаИнтервютаОрганизацииФизиологияПатологияХрани и ястияТестовеДиетиАнкетиКлинични пътекиПроизводители