Начало История на медицината Интересни исторически факти за чесъна в миналото

Интересни исторически факти за чесъна в миналото

От 1200г.

Интересни исторически факти за чесъна в миналото - изображение

Чесънът е бил част от нашето меню в продължение на хиляди години. Има данни, че е култувиран от шумерите, на брега на Средиземно море, преди повече от 5000 години.

Според други източници, културата идвала от източните равнини на Каспийско море, откъдето по-късно се разпространила и в Азия.

Най-достоверното обяснение било, че чесънът е дошъл от равнините на Казахстан и Узбекистан, разпространил се от там до Китай, а по-късно - и в страни от Средиземноморието.

В Египет, чесънът е бил известен със своите хранителни качества и свойства още по времето на фараоните. Според гръцкия историк Херодот, работниците, строящи пирамидите имали задължително чесън в своето дневно меню. Смятало се, че им дава сила и така те по-лесно се справяли с изтощителната ежедневна работа.

Чесънът се приемал за истинско свещено растение по онова време. Има данни, че чесънът бил изобразен на гроба на фараон Хеопс. Вълшебното растение било използвано и за мумифициране, както и като лек при ухапване от змия.

Интересно е да се отблежи и, че чесънът е бил забранен от монасите, смятайки го за стимулант (афродизиак), който разгорещява човешките страсти.

Гърците също били от народите, които вярвали в лечебните свойства на чесъна. За физическа сила и издръжливост, спортистите изяждали скилидка чесън по време на олимпийски игри. Според Верлигий, фермерите използвали чесъна за сила. Именно тези фермери внесли растението в Италия, Франция и дори в Англия.

Галите също били привърженици на чесъна. Синът на Карл Велики, Луис Ле Пиекс, разпоредил отглеждането на чесън и в кралските градини.

Имало е обичай, когато кралско бебе се роди, дядото да натрива устните му със скилидка чесън. Това се правело с цел предпазване на бебето от уроки.

Хората в средиземноморските страни пък закачали висящи плитки чесън по своите домове. Чесънът бил традиционна билка, чиято реколта събирали края на юни.

Чесънът продължава да присъства като символ в много традиционни фестивали и до днес. По време на тези празници той бива оплитан на плитка и изобразяван в различни интересни форми.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://plant-certifie-ail.org/en/pages/coin_du_consommateur.php
2. http://www.bluefrostacres.com/garlic-facts

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиЛайфстайлЛюбопитноРецептиНаправления в медицинатаСнимкиНовиниОткритияПсихологияХрани и ястияЗдравни съветиДиетиХранене при...ЛеченияСоциални грижиИнтервютаКлинични пътекиНормативни актовеЗаведенияОрганизацииСпециалистиАлтернативна медицинаБотаникаАнкетиКомпании и организацииСпортПроизводителиАптекиТестове