Начало История на медицината Интересни открития на Сергей Навашин, свързани с хромозомите при лилиевите растения

Интересни открития на Сергей Навашин, свързани с хромозомите при лилиевите растения

От 03.04.1940г.

Интересни открития на Сергей Навашин, свързани с хромозомите при лилиевите растения - изображение

Използвайки прецизно подбрани нови фиксационни смеси при изследване на поведението на генеративното ядро в прашниковата тръбичка на лилиевите растения, ученият Сергей Навашин се натъкнал на интересни детайли, свързани със структурата и морфологията на хромозомите.

Пръв е открил, че хромозомите им се състоят от две рамена. В доклада му от 3 април 1940 година до Киевското общество на естествоизпитателите, е отразено че хромозомите на Fritillaria tenella са двойни, разделени на това място, където се прикрепят за влакната на вретеното.

По това време индивидуалността на хромозомите се е отразявала чрез постоянното число, чрез различията в големината им в една пластинка, открити от Страсбургер (1882 г.), и чрез двойките хромозоми в соматичните клетки, открити от Мюлер (1912 г.).

Известни са и факти за разделянето на хромозомите, но не са правилно наблюдавани и тълкувани от Хекер (1892, 1895 г.) и от Рюкерт (1894 г.). Страсбургер защитава теорията за индивидуалността на хромозомите и тяхното разположение по двойки в соматичните клетки.

През 1911 г. Навашин съобщил, че в соматичните клетки на видовете Fritillaria в метафазата и в анафазата хромозомите са разположени по двойки. Членовете на всяка двойка обаче не са еднакви, а с различна дължина.

Той установил три типа хромозоми: а.равнораменни; б.неравнораменни; в.с едно рамо, а второто рамо е съвсем малко и понякога може да не се наблюдава от изследователя (Фигура 1).

Това са тези три типа хромозоми, които по-късно са наречени мета-, акро- и телоцентрични. Навашин отбелязал, че трябва да се различават индивидуалните и видовите признаци на хромозомите. Индивидуалните различия се отнасяли за хромозомите на един вид, а видовите - за хромозомите от различни видове.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Олга Дряновска, "Видни съветски биолози"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиЛайфстайлНовиниОткритияСнимкиЛюбопитноНаправления в медицинатаАлтернативна медицинаЗдравни съветиНормативни актовеБотаникаРецептиЕ-тата в хранитеЛеченияОрганизацииКомпании и организацииСпортСпециалистиТестовеЗаведенияКлинични пътекиСоциални грижиОбразованиеПроизводителиАнкети