Начало История на медицината Интересни факти и митове за Джордж Вашингтон и неговите изкуствени зъби

Интересни факти и митове за Джордж Вашингтон и неговите изкуствени зъби

От 22.02.1732г. до 14.12.1799г.

Интересни факти и митове за Джордж Вашингтон и неговите изкуствени зъби - изображение

Джордж Вашингтон е една от най-знаменитите американски исторически личности. Първият президент на Щатите става символ на Борбата за свобода, както в САЩ, така и по целия свят. Освен като гениален военен стратег и брилянтен политик, Вашингтон е известен и със своята любов към знанието, скромен характер и вяра в човека. Разбира се, една толкова значима личност става повод за създаването на слухове, на които вярваме и до наши дни. Днес ще акцентираме върху един интересен аспект от живота на Джордж Вашингтон и митовете около него, а именно факта, че Вашингтон губи своите зъби и носи една от най-известните зъбни протези в историята на политиката.

Всеки американец е чувал за денталните проблеми на първия президент на САЩ. Но дали всичко, което жителите на държавата от Новия свят знаят за Вашингтон е достоверен факт? В тази статия ще развенчаем някои от митовете за известния политик, които се споменават като истина дори в музея на Вашингтон - Маунт Върнън. Други от историите, свързани с прословутия дентален проблем, ще потвърдим като истинни.

 

Факт - Протезата на Вашингтон е дело на стоматолог от британския военен лагер.

Запазени са  сведения за кореспонденция между водача на Американската революция и френския зъболекар Жан-Пиер Ле Майе. Ле Майе практикува в лагера на Британската армия на сър Хенри Клинтън. Негативното отношение към французите, което стоматологът среща в Кралската войска, става все по-силно заради конфликта между Британия и Канада. Ле Майе, предусеща, че може да има неприятни последствия, ако остане, затова дезертира и се присъединява към американските революционери, където се запознава с Вашингтон. Бъдещият президент решава да се възползва от услугите на своя нов съратник и прави поръчка за изработка на цялостна зъбна протеза, която французинът приема с удоволствие.

 

Мит - Изкуствените зъби на Вашингтон са направени от дърво.

Джордж Вашингтон портретТова твърдение може да чуете от устата на всеки американец, тъй като то звучи доста „старовремско“ и е лесно за запомняне. Истината е, че зъбните протези през 18-ти век се изработват от най-различни материали, но дървото не е сред тях, защото е непрактично за съхранение във влажна среда (каквато е устната кухина, разбира се). Всъщност материалите, използвани за направата на „ченето“ на президента, са доста по-интересни. За него са използвани механизми от медни и оловни телове и калаени пружини, а самите зъби са кравешки, конски, направени от кост, както и истински човешки резци кътници.

Факт - Първият американски президент е пазел някои от падналите си зъби за нова протеза.

Колкото и недостоверно да звучи това, американски учени намират писмо от Джордж Вашингтон до неговия племенник, който по това време живее в имението Маунт Върнън. В кореспонденцията между двамата се споменава, че в едно от шкафчетата в спалнята Вашингтон е оставил два малки предни зъба, които са паднали от собствената му уста на младини. Американският политик моли родственика си да ги увие в лист хартия и да ги прати до столицата по пощата, тъй като зъбната му протеза се нуждае от ремонт.

 

Мит - За направа на протезата на първия президент на САЩ са използвани само зъби от неговите роби.

Този слух е породен от факта, че Вашингтон наистина въвежда изкупуването на зъби от роби като метод за изготвяне на удобни зъбни импланти. Но освен анализа на материалите на изкуствената челюст в Маунт Върнън, има и други доказателства, че това твърдение не е истина. Протезата на Джордж ВашингтонЦената за човешки зъб, която революционерът въвежда, е 1,8 британски паунда. Следователно, протезата му би струвала много повече от шестте паунда, които той дава на Ле Майе за изработка и материали.

 

Факт - Зъбните проблеми на Вашингтон помагат за дезориентирането на Британската армия.

Ключът към победата на американските бунтовници е елементът на изненада при нанасяне на многобройните атаки по британските гарнизони. За целта Вашингтон и неговите приближени използват специален код по време на кореспонденция. Друг метод за заблуда на врага, прилаган от сепаратистите, е пращането на писма с грешна информация, които „случайно“ да попадат в ръцете на врага. В едно такова „фалшиво“ писмо, заловено от войниците на сър Хенри Клинтън, се казва, че Ле Майе трябва да прати готовата протеза към Филаделфия, тъй като американските войски се отправят на север. Британският пълководец не се съмнява в достоверността на това писмо и изтегля армията си към посочения в кореспонденцията град. Това позволява на борците за независимост да атакуват останалите без гарнизон територии южно от Ню Йорк.

 

Мит - Джордж Вашингтон е имал само един чифт протези.

Твърди се, че това твърдение е не е вярно, тъй като имаме писмени сведения за няколко поръчения на президента към различни зъболекари от Новия свят. Някои хора си мислят, че изкуствените зъби на политика са едва един чифт, тъй като в Маунт Върнън е изложена само последно носената от Вашингтон протеза.

 

Допълнителен факт: Когато Джордж Вашингтон държи своята прочута реч за Независимостта по време на встъпването му като президент, в устата си той има останал само един истински зъб. Поради хронични проблеми с венците всички други били изпадали и заместени с изкуствени. Политикът губи последния си зъб на около 60 години, малко след като печели първите избори за държавен глава на Щатите.

 По статията работи: Георги Динев

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.mountvernon.org/george-washington/the-man-the-myth/the-trouble-with-teeth/

https://www.livescience.com/61919-george-washington-teeth-not-wood.html

снимки: https://www.duluthnewstribune.com/sites/default/files/styles/16x9_620/public/field/image/constitution-party-a1498a50-17ca-11e8-8b08-027a6ccb38eb.jpg?itok=ztn5vjuy

https://static01.nyt.com/images/2014/04/29/upshot/29UP-HISTORY/29UP-HISTORY-jumbo.jpg?quality=90&auto=webp

https://images.fineartamerica.com/images/artworkimages/mediumlarge/1/george-washington-john-trumbull.jpg

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлНовиниСпортСоциални грижиПроизводители