Начало История на медицината Инхалаторна маска за прием на анестетици на д-р Фергюсън от 1905 година

Инхалаторна маска за прием на анестетици на д-р Фергюсън от 1905 година

От 1905г.

Инхалаторна маска за прием на анестетици на д-р Фергюсън от 1905 година - изображение

Методът за прием на анестезия, известен на историята на медицината като "open drop"  анестезиране е бил доста популярен и се е прилагал често. При него теченият анестетик се накапвал върху парче плат, опънат върху метална конструкция, която се разполагала над носа и устата на пациента.

Д-р Робърт Фергюсън (1857-1945) е представил създадената от него инхалаторна маска пред медицинското общество в Бруклин, Ню Йорк през 1905 г. Инхалаторната маска на Фергюсън за прием на анестетици се произвежда от компанията "E. R. Squibb Company", която пригодила медицинското пособие, така че да може да функционира еднакво добре и с етер, и с хлороформ.

Инхалаторът, създаден от американският медик е изглеждал така:

Подобно на маската на д-р Янкауер и показаната по-горе е имала "задържащ" пръстен, предназначен да провежда и придържа текстилната тъкан към конструкцията. Основната разлика е, че маската на Янкауер не притежавала гъвкавост, за разлика от тази на Фергюсън, която имала възможност да се настрои спрямо особеностите на лицето на пациента. Впоследствие д-р Фъргюсън е добавил защитно покритие, което не позволявало лесното изпарение на упойващите пари.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/541/ferguson-mask

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеЛеченияНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...ОрганизацииНаправления в медицинатаКлинични пътекиБотаника