Начало История на медицината Инхалатор за анестетици на д-р Денис Джаксън от 1934 година

Инхалатор за анестетици на д-р Денис Джаксън от 1934 година

От 1934г.

Инхалатор за анестетици на д-р Денис Джаксън от 1934 година - изображение

Д-р Денис Д. Джаксън (1878-1980) е получил докторската си степен по фармакология през 1908 г., а медицинското си образование - през 1913 година. Той е изобретил редица анестезиологични апарати, включително преносимия инхалатор от снимката по-долу.


Въведено през 1934 г., устройството можело да се използва с всеки един от няколкото различни течни анестетици. Самият д-р Джаксън е използвал инхалатора, за да приложи трихлоретилнова аналгезия. Трихлороетиленът (Trilene) не предизвиквал дълбока анестезия, а ефектът му бързо отминавал. Това го правел по-подходящ за облекчаване на болката по време на някои кратки и по-леки оперативни процедури.

Течните упойки се съхранявали в долната половина на стъкления резервоар на инхалатора, който можел да се постави на близкия плот. Едно стискане на гумената крушка било достатъчно за доставяне на свеж въздух към освободените анестетични пари. Целулоидната маска на инхалатора се завъртала свободно от ляво на дясно, притискайки статичната дръжка.

Впоследствие д-р Джаксън е разработил и по-голям уред за прием на трилен, но поради вредното въздействие на анестетика върху околната среда, трихлоретилен е забранен от Американската администрация по храните и лекарствата през 1977.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/772/jackson-inhaler

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...ОрганизацииНаправления в медицинатаКлинични пътекиЗаведения