Начало История на медицината Инхалатор на Пол Судек от 1903 година

Инхалатор на Пол Судек от 1903 година

От 1903г.

Инхалатор на Пол Судек от 1903 година - изображение

Немският хирург Пол Судек (1866-1945) е създателят на инхалатора от снимката по-долу, предназначен да работи с етер. Впоследствие медикът съобщава, че медицинското пособие може да се ползва и за хлороформна анестезия.


Д-р Судек представя своя инхалатор през 1903 година чрез статия, носеща заглавието "Eine Neue Aethermaske" ("Нова етерова маска").

При леките и краткотрайни процедури Пол Судек често е използвал инхалатора, за да предизвика състояние на лека анестезия, при която пациентът е упоен, но е в съзнание и не изпитва никаква болка.

За анестезирането на пациентите с този тип инхалатор се използвал специален абсорбиращ материал (марля или гъба). Абсорбиращата материя се поставяла в отвора на инхалатора, а упойката се подавала на капки или леко изливала върху абсорбиращия материал (в количества, достатъчни да се постигне желаното ниво на анестезия). Металната анатомично оформена маска се върху носа и устата на пациента, така че лицето да може да вдишва анестетичните пари анестетични от вътрешността на инхалатора.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/59/sudeck-inhaler

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеАлт. медицинаБотаникаНовиниЗдравни съветиХранене при...Направления в медицинатаОрганизацииКлинични пътекиЗаведения