Начало История на медицината Инхалатор на Ричард от 1905 година

Инхалатор на Ричард от 1905 година

От 1905г.

Инхалатор на Ричард от 1905 година - изображение

Френският хирург Алфред-Луи Ричард (1858-1932) е представил създадения от него хлороформен инхалатор по време на срещата на Парижкото хирургическо дружество през 1905 година.

Устройството за инхалационен прием на анестетици имало клапан, контролиращ потока на упойващите пари. Друг, приплъзващ се клапан на капачето контролирал концентрацията на анестетичната парата чрез регулация на количеството въздух в приспособлението на Ричард.

Специален маркуч свързвал отвора в горната част на инхалатора с гумена маска. Маската е била свързана към маркуча чрез "лакътен" конектор, който можел да се открие до резервоара. Конекторът съдържал експираторен клапан, предотвратяващ повторното вдишване на издишания от пациента въздух. Медиците се убеждавали в правилната работа на инхалатора, тъй като се чувало отчетливо щракване ако пациентът се раздвижел. Инхалаторът на Ричард е бил доста популярен и често използван във Франция до 1930 година.

Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/629/ricard-inhalerhttps://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/629/ricard-inhaler

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаХранене при...Направления в медицинатаОрганизацииКлинични пътеки