Начало История на медицината Инхалатор на Силк от 1892 година

Инхалатор на Силк от 1892 година

От 1892г.

Инхалатор на Силк от 1892 година - изображение

Когато английският лекар Фредерик Уилям Силк (1858-1943) е изместил фокуса на кариерата си в полза на общата практика по анестезия, това подразделение на медицинската наука се е считало от повечето медици за малка и независима дисциплина. Д-р Силк е разпознавал недостатъците в развитието на анестезиологичната наука във Великобритания и постепенно се е превърнал в един от ранните застъпници за подобрения в образованието и обучението по анестезиология.

В статия на Ланцет от 1892 година, д-р Силк е настоявал за създаването на официален анестезиологичен учебен план, като той самият е съставил стратегия за отстраняването на някои пречки в образователната система по медицина. Той е предположил, обучението по анестезиология да се извършва паралелно с това по хирургия и акушерство. Д-р Силк е бил и един от основателите на Лондонското дружество на анестезиолозите през 1893 г., което е първата професионална организация на практикуващите анестезиология в света.

За седиране на пациентите с инхалатора, създаден от Силк, се изисквало в устройството да се постави гъба или друг абсорбиращ материал, който да се напои с упойка и да се постави във вътрешността. Края на пособието за прием на анестетици имал вид на маска, чиято форма била анатомически съобразена с тази на лицето. Маската се поставяла върху носа и устата на пациента, така че той да може лесно да вдиша анестетичните пари от вътрешността на инхалатора.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/61/silk-inhaler

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...ОрганизацииНаправления в медицинатаКлинични пътеки