Начало История на медицината Инхалатор на Скуайър за прием на анестетици от 1846 година

Инхалатор на Скуайър за прием на анестетици от 1846 година

От 1846г.

Инхалатор на Скуайър за прием на анестетици от 1846 година - изображение

Първата демонстрация на въздействието на етеровата анестезия в Англия е проведена на 19 декември 1846 г. от лондонския зъболекар Джеймс Робинсън. Той е уведомил незабавно известния лондонски хирург Робърт Листън (1794-1847) за своя успех. На същия ден д-р Листън е възложил важна задача на химика Питър Скуайър (1798-1884) - да създаде инхалатор за прием на етер.

На 21 декември 1846 г. племенникът на Питър Скуайър - Уилям, който по това време е бил студент по медицина, е упоил с етер пациент на Листън, благодарение на инхалатора, разработен от чичо му. Пациентът (Фредерик Чърчил), седиран от студента е спял по време на цялата процедура по ампутацията на десния му крак. Хирургичният екип бил изключително впечатлен, когато пациентът е дошъл в съзнание, изразявайки убеждението си, че ампутацията все още не е направена.

Доктор Листън, който е имал известни съмнения относно ефикасността на „американското откритие” (така е наричан приемът на анестетици чрез инхалатори), но след това е обявил пред присъстващите: "Тази дяволия на Янките бие дори фантасмагорията за Месмеризма".

Репутацията на д-р Листън на велик хирург почивала в немалка степен на скоростната оперативна техника на хирурга, която свеждала до минимум страданията на пациента. Анестезията скоро след това е сложила край на необходимостта от такава висока скорост, което позволявало да се постигне развитие при по-фините и отнемащи време хирургични манипулации.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/898/squire-inhaler

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...Направления в медицинатаОрганизацииКлинични пътекиЗаведения