Начало История на медицината Инхалатор на Теодор Туфие от 1905 година

Инхалатор на Теодор Туфие от 1905 година

От 1905г.

Инхалатор на Теодор Туфие от 1905 година - изображение

Френският хирург Теодор Туфие е създател на нов, изцяло метален инхалатор, проектиран да работи с хлороформ. Той вярвал, че повечето инхалатори, както и методът за прием на анестетици, известен като „открита капка”, можели да са причина за значителни колебания в количеството хлороформ, което се прилагало по време на операция, а това увеличавало тежестта на страничните ефекти.

Създаденият от Туфие инхалатор бил направен така, че да може приложението на хлороформ да се извършва по контролиран и непрекъснат начин. Той работил с производител на инструменти, на име Колин и след няколко месеца, посветени на тестване и модификации, хирургът представил произведението си по време на среща на „Société де Chirurgie” (Обществото на хирурзите) в Париж през май, 1905 година.

Д-р Туфие е бил пионер в много хирургически специалности. Той е работил дълго време с хлороформ и е бил първият медик, който е приложил интратекална анестезия. Това е вид на регионална анестезия, при която се инжектира местна упойка в течността около гръбначния мозък. За целта Туфие е създал специална гръбначна игла.

Медикът е автор на книга, посветена спиналната анестезия в хирургия, публикувана през 1901 г. Туфие е пионер в осъществяването на някои военно-хирургически за третиране на сърце, бял дроб и бъбреци. Те включвали ранните експерименти с изкуствено дишане с ендотрахеална тръба с надуваем маншет, френският хирург е извършил първата белодробна резекция на туберкулозно болен и първото успешно зашиване на сърдечна клапа.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/757/tuffier-inhaler

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаХранене при...Направления в медицинатаОрганизацииКлинични пътеки