Начало История на медицината Инхалатор на Хайес от 1881 година

Инхалатор на Хайес от 1881 година

От 1881г.

Инхалатор на Хайес от 1881 година - изображение

Доктор Самюел Хайес (1833-1897) е работил като учител, министър, главен редактор, зъболекар и производител на медицински инструменти. Той е публикувал „Dental and Surgical Microcosm”  („Стоматологичен и хирургически микрокосмос”) от 1891 до 1897 година. Това беше първото медицинско списание в света, съсредоточено върху иновациите в областта на анестезията.

Хайес използвал собствения си дневник, за да отрече и отхвърли преобладаващите (по това време) неправилни употреби на анестезията с азотен оксид, които биха могли да задушат на пациента, освен ако не е добавен кислород.

Първият модел Хайесов инхалатор е патентован през 1881 г. Уредът е бил направен от калай. Вторият е инхалатор на Хайес се е появил на пазара през 1892 година. Той се е изработвал от месинг и имал елегантна овална форма. Най-известният модел на уреда за прием на анестезия на Хайес е патентован през 1895 година. Той също се е изработвал от мед и имал цилиндрична форма. Всеки модел от инхалаторите на Хайес имал иновативни функции за безопасност.

Апаратът имал специална камера за провеждане на течните анестетици (етер или хлороформ), както и маска, покриваща носа и устата на пациента. Инхалаторът е бил поместен в рамките на широка скоба, която го придържала в изправено положение, за да се предотвратят евентуални разливи. Уредът е разполагал и с прикрепен дълъг маркуч, който се свързвал с крачна помпа на пода. Помпата провеждала въздуха, преминаващ през течните анестетици, така упойващите вещества допълнително се смесвали и се приемали от пациентите. Този начин на прием на анестетици се е осъществявал от първия по рода си балонен изпарител.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/55/hayes-inhaler

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеАлт. медицинаБотаникаНовиниЗдравни съветиХранене при...ОрганизацииНаправления в медицинатаКлинични пътекиПсихологияСпортЛайфстайлПроизводители