Начало История на медицината Инхалатор на Хедли за прием на анестетици от 1847 година

Инхалатор на Хедли за прием на анестетици от 1847 година

От 1847г.

Инхалатор на Хедли за прием на анестетици от 1847 година - изображение

Много инхалатори биват проектирани в годината след провеждането на демонстрацията на въздействието на етерната анестезия на д-р Мортън.

Д-р Хедли патентова създадения от него инхалатор в Бирмингам, Англия на 7 април 1847 г. Този дървен инхалатор съдържал гъба или кърпа, напоена с етер, а пациентът поставял устата си срещу извития връх и вдишвал етеровите упойващи изпарения.

Въпреки ефективнастта на инхалатора на Хедли, дървото впоследствие станало ясно, че дървото не е най-подходящия материал за изработка на това медицинско пособие за прием на анестетици.

Произведението на медика е добър пример, отразямащ многобройните опити за преодоляване на проблемите с инхалаторите преди въвеждането на стъклото. Устройството на Хедли за прием на анестетици е било използвано от лекарите, преди появата на по-добре функциониращите и достъпни метални инхалатори.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/6/hedley-inhaler

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...Направления в медицинатаОрганизацииКлинични пътеки