Начало История на медицината Инхалатор "E. S. O." от 1942 година

Инхалатор "E. S. O." от 1942 година

От 1942г.

Инхалатор "E. S. O." от 1942 година - изображение

Инхалаторът "The Epstein Suffolk Oxford" (модел "E. S. O.") е апарат за прием на хлороформни анестетици. Уредът е разработен за употреба от британските парашутни войски по време на Втората световна война. Добре подплатен и с прикрепени ремъци за рамената, инхалаторът бил разработен, така че да подпомага военните медици по време на парашутни скокове. Те придържали кутията плътно към гърдите си, докато се приземят.

Инхалаторът е разработен около 1942 в Нътфелд (катедрата по Анестезиология в университета в Оксфорд). Само една година по-рано е бил създаден специален изпарител за прием на етер в полеви условия. Модел "E. S. O." е кръстен на неговите създатели – физикът Х. Г. Епщайн и химикът С. Ф. Съфолк.

Въпреки немалкия риск да се развие сърдечен арест при някои пациенти, хлороформът се е считал за малко по-безопасна алтернатива на взривоопасния етер при транспортиране с парашут.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/895/epstein-suffolk-oxford-inhaler

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...Направления в медицинатаОрганизацииКлинични пътекиЗаведения