Начало История на медицината Исторически документ, разказващ за развитието руската медицина от деветнадесети век

Исторически документ, разказващ за развитието руската медицина от деветнадесети век

От 1900г.

Исторически документ, разказващ за развитието руската медицина от деветнадесети век  - изображение

Някои руски летописи описват различните болести, чието разпространение достигало до епидемиологично ниво. Историците често си задавали въпросите какви били методите на древните руски лекари за справянето с подобни кризисни ситуации? Първите руски медици от миналото се уповавали на неизчерпаемия си арсенал от лекарства от традиционната медицина. Русия от миналото можело да се похвали с добри билкари и лечители, които приготвяли надеждни и изпитани средства за медицинска употреба. Лекарствата се правели под формата на прахове, мазила, отвари. Често се прилагали бани с различни билки.

През ХIХ век внучката на Владимир Мономах, Евпраксией е написала медицинския справочник "Алимма ". Ръкописът се състои от пет части, които описват множество болести и лекарствата, които се препоръчват за тяхното третиране. За лечебни цели често се приготвяло специално тесто с квас, а раните се третирали с печен лук, мед и т.н.

От лекарствата с животински произход в древна Русия на особена популярност се радвали бобровата мас и кобилешкото мляко. От лечебните минерали в медицинската практика често се ползвали фини медни стърготини,  както и злато на прах, което се ползвало за поръсване при заболявания на скалпа. Руската медицина от Средновековието си служила добре и с медикаменти с нитратно съдържание, ползвал се е терпентинът, калциевият карбонат, оцета, синият камък, минералните води.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://bibliofond.ru/view.aspx?id=513303#1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияНовиниОткритияЛичностиСнимкиНаправления в медицинатаЛайфстайлАлт. медицинаЛюбопитноНормативни актовеОрганизацииСпециалистиАнкетиЗдравни съветиСпортТестовеПроизводителиАптекиЛеченияРецептиСоциални грижиКлинични пътекиВидеоКомпании и организацииЗаведенияОбразованиеБотаника