Начало История на медицината Исторически факти за древните египетски наркотични средства

Исторически факти за древните египетски наркотични средства

От -4000г.

Исторически факти за древните египетски наркотични средства - изображение

Египтяните и шумерите са използвали опиума още преди около 4000 години. Смята се, че най-ранните хора, прилагали успешно опиума като средство за успокояване, са живеели около швейцарско езеро, 4 хилядолетие пр.Хр.

Египтяните са ползвали опиума и като успокоително и за удоволствие. В египетски йероглифи има сведения за извличането на екстракт от мак, използвал се за успокояване на плачещи деца. В Кипър дори са открити керамични съдове, датиращи отпреди 1500 г.пр.хр., които били оформени като опиумни капсули.

Смята се, че в тези съдове се е слагало вино, в което са разтваряли и опиума. В кипърски храм са намерени и специални тръби от слонова кост, които са били използвани за пушене на опиум. Има сведения и за други пособия, използвани опиум, но няма категорични доказателства за тях.

Канабисът е бил използван от древните египтяни за направата на въжета. Намерил е приложение и в медицината и като средство за удоволствие. Следи от THC (активната съставка в канабиса) са били идентифицирани в египетска мумия, датираща от преди 950 г.пр.н.е.

Керамичен съд с маска на бог Бес

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://factsanddetails.com/world/cat56/sub365/item1940.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияОткритияЛайфстайлЛичностиЛюбопитноСнимкиНаправления в медицинатаНовиниНормативни актовеЛеченияКомпании и организацииОрганизацииСпециалистиАлтернативна медицинаЗдравни съветиПсихологияАнкетиМедицински изследванияБотаникаСпортАптекиПроизводителиРецептиСоциални грижиКлинични пътекиЗаведенияОбразованиеТестове