Начало История на медицината Исторически факти за университета "Рокфелер"

Исторически факти за университета "Рокфелер"

От 1901г.

Исторически факти за университета "Рокфелер" - изображение

Университетът "Рокфелер" е основан през 1901 г. от Джон Д. Рокфелер. Наименуван е като "Рокфелеров институт за медицински изследвания". Това е първата институция в САЩ, посветена изцяло на подпомагането на биомедицински изследвания, целящи да установят причините, водещи до заболявания.

Институтът днес е един от най-изтъкнатите биомедицински изследователски центрове в света, а голяма част от изследователите, работещи в него имат немалък принос към развитието на биологията и медицината.

С течение на времето 24 от тях получават Нобелови награди, а 21 от тях са носители на "Albert Lasker Medical Research Award". Четиринадесет учени са получили "International Award Gairdner Foundation", а други 14 са носители на наградата "Национален медал за наука", която е повод за голяма гордост и символ на професионализъм.

Филантропските виждания се превръщат в реалност

Построяването на университетът е провокирано от лична трагедия в семейство Рокфелер. Внукът на Джон Д. Рокфелер - старши е починал от скарлатина през януари 1901 г. Това е провокирало капиталиста и филантроп да състави планове за построяване на изследователския център. Планирането на този проект отнело три години, като неговият съветник Фредерик Т. Гейтс и синът му Джон Д. Рокфелер младши.

По време на основаването на института някои инфекциозни заболявания като туберкулоза, дифтерия и коремен тиф са сред най-големите заплахи за човешкото здраве. Новите научни центрове в Европа, включително центровете на Кох и Пастьор успешно прилагат знанията по клинична лаборатория, за да повишат познанията за естеството на заболяванията.

Институтът Рокфелер става първият биомедицински изследвани център в Съединените щати. На първо място той предоставя огромни дарения, за да се изследват и изучават проблемите на общественото здраве, дори детайли като бактериалното замърсяване в прясното мляко, достигащо да Ню Йорк. Впоследствие отварят врати две лаборатории. Това се случва през 1906 година на мястото на бившата "Schermerhorn farm".

Саймън Флекснър е първият директор на института, разработил нова система за доставки на  серум срещу менингит, а Хидео Ногучи изучава микробите, причиняващи сифилис и търси причинителят на жълтата треска.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.rockefeller.edu/about/history

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииЛайфстайлРецептиНаправления в медицинатаАлтернативна медицинаСнимкиЛичностиОткритияГеографияОбразованиеНовиниПсихологияЛюбопитноСпортЗдравни съветиСоциални грижиАнкетиНормативни актовеЗаведенияКлинични пътекиОрганизацииПроизводителиСпециалистиТестовеБотаникаЛечения