Начало История на медицината Историята на шафрана като лечебно средство - от древността до наши дни

Историята на шафрана като лечебно средство - от древността до наши дни

От -1600г. до 2004г.

Историята на шафрана като лечебно средство - от древността до наши дни - изображение

Шафранът е една от най-скъпите подправки в цвета. Причината за това е, че единствената част, която се използва за суровина, е тичинката на цвета. Всяко растение произвежда максимум четири цвята, които от своя страна имат по три нишковидни тичинки. Това означава, че всяко коренче от билката може да даде максимум 12 тичинки. Това количество е изключително малко, тъй като за направата на един грам сух шафран са необходими около 450 власинки.

И въпреки това растението шафран присъства в културата на народите от Южна Европа, Близкия изток, Афганистан и Индия от незапомнени времена. Най-ранните сведения за употребата на този ценен продукт са скални рисунки на територията на днешен Иран. Архаичните стенописи са създадени от пещерни хора преди около 50 000 години, като червените багри съдържат химически следи от скъпото багрило.

Елински стенопис - девойка бере шафранСледващите намерени доказателства за употребата на шафрана като билка, подправка и боя за тъкани са от Бронзовата епоха и Античността. През 2004-та година на остров Санторини е открит стенопис, датиран към Второто хилядолетие преди Христа. Рисунката изобразява безименна богиня, която закриля работници, извличащи шафран от цветовете на растението. Други намерени доказателства за разпространението на ценната билка из басейна на Егейско море са няколко стенописа от 1500-ната година преди Новата ера, запечатали в себе си производството на суровината.

От другата страна на Средиземно море шафранът също намира своето приложение. В Египет е открит папирус, датиран към гореспоменатата епоха. В него подробно са описани лечебните свойства на билката. Древните египтяни смятат, че тичинките на растението могат да задържат човек млад за по-дълго време. Това вярване се запазва през столетията до първи век преди Христа, тъй като самата Клеопатра използва шафрана като съставка за подмладителните си вани.

Билката става популярна из целия античен свят суровината се споменава в митологията на древните елини. Също така е част от преданията за цар Соломон и дори присъства в свещените книги от Древна Индия. В резултат на това оцветените с шафран платове стават символ на власт, а ястията, подправени с трудно добитата подправка са достойни само за най-влиятелните благородници, жреци и монарси.

С настъпването на Средновековието много митове и легенди за скъпоценната билка са забравени. Въпреки това вярванията за полезното действие на цветето остава част от европейската медицина. До голяма част това се дължи на медицинските текстове на Гален, Хипократ и Плиний Стари. И тримата учени, смятани за светила в античната наука, посочват шафрана като панацея, помагаща при десетки болести.

Неизсушен шафран

По време на Черната смърт в Европа, обагрената в яркочервено билка става толкова ценна, че монарсите от Стария свят сключват специален пакт, контролиращ търговията с шафран. Те не само определят фиксирана цена за суровината, но и въвеждат смъртно наказание за всеки търговец, който продава заместител на продукта като истински шафран или разрежда стоката си с друг вид багрило.

Причината за хилядолетното присъствие на шафрана в човешката история са веществата, съдържащи се в цветните тичинки. Всяка власинка съдържа около 150 летливи и маслообразни вещества. Именно тези съставки придават на получената суровина специфичните миризма, вкус и цвят. Някои от тези химически вещества са изключително полезни в борбата със стомашните болести, други за особено ефикасни за облекчаване на спазми в тялото.

Ново проучване показва, че шафранът е изключително добър заместител на медикаментите, предписвани на хората, страдащи от Алцхаймер. 22-седмично проучване показва, че 15 милиграма шафран два пъти дневно се равняват като ефект на две 5-милиграмови дози от лекарството Донепезил, но гаденето при пациентите, консумиращи шафран, е доста по слабо. За съжаление подобно лечение на този етап е изключително скъпо и не може да се въведе като масова практика.

Ценната билка е изключително ефективна и в борбата с депресията. Причината за това са естествените антидепресанти, съдържащи се в етеричните масла на тичинките и венчелистчетата на цветето. Всички тези свойства, събрани в едно растение, кара древните хора да смятат, че шафранът е божествен дар, който може да излекува почти всяка една болест. И макар в действителност да не е точно така, рядката суровина наистина оправдава труда, необходим за нейното събиране.

Редактор: Георги Динев

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източници: www.thealchemistskitchen.com / www.ancient-origins.net

Снимки: food.ndtv.com / www.pinterest.com/ www.greekboston.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияЛюбопитноРецептиЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлБотаника