Начало История на медицината История на детските пелени – от заешката кожа до съвременните памперси

История на детските пелени – от заешката кожа до съвременните памперси

История на детските пелени – от заешката кожа до съвременните памперси - изображение

Днес, когато чуете думата "памперси", вероятно се сещате за чистичките и хигиенични синтетични пелени които нежно и меко предпазват кожата на бебето ви. Но запитвали ли сте се какво са използвали майките преди 100 или 1000 години? Как се появяват първите бебешки пелени във вида, който познаваме днес? Вероятно не. Но днес е време да го направите, а ние ще разбулим тази мистерия.

До неотдавна майките разчитаха предимно на текстилните пелени. Преди появата на съвременните памперси се появяват найлонови памперси с копченца (ако сте родени около 90-те години, вероятно вашите майки са ползвали именно тях). На запад памперсите за еднократна употреба се появяват още около 40-те години на миналия век, но нали се сещате Желязна завеса, комунизъм, национализъм… Освен това в началото памперсите са лукс и са достъпни само за привилегированите слоеве от обществото.

Растението асклепиас
Растението асклепиас, използвано за повиване

Но преди да стигнем до този исторически момент, трябва да се върнем много години назад в миналото. Съществуват писмени свидетелства, че бебетата през античността са били повивани с листа от растението асклепиас, в животински кожи и различни други природни "пелени". Майките използвали и специални повивни ленти (през античността те били направени от лен или вълна и се увивали стегнато около всеки крайник и после кръстосано през цялото тяло). Инуитите, ескимоски народ, използвали мъх и тюленова кожа. Индианките от Северна Америка и инките правели "памперси" от трева и заешка кожа. В топлите страни бебетата се разхождали почти голи през по-голямата част от времето и майките им не изпитвали затруднения и притеснения, свързани с пелени и ако.  

Картината е подобна до началото на XIX век, когато се случва огромна революция на сцената на пелените. По това време най-популярни са текстилните пелени, но те се перат рядко и само се сушат преди отново да се поставят. Те представляват квадратно или триъгълно парче плат от лен или памук, или трико, което се прикрепяло с безопасни игли. В началото на XX век хората започват да ги преваряват, защото човечеството току що се е запознало със съществуването на бактериите.  По време на Втората световна война се увеличава значително броят на работещите майки, което поставя нуждата от "служба, отговаряща за пелените". В САЩ ежедневно се доставяли нови пелени.

Гумени памперси и безопасни игли за пелени
Гумени памперси и безопасни игли за пелени

Но хората започват да осъзнават колко важно е да предпазят не само детето, но също така мебелите и дрехите си. Скоро текстилните пелени претърпяват развитие, което подобрява и хигиената. Първата абсорбираща подложка за еднократна употреба, използвана като памперс, вероятно е онази, направена от неизбелена крепирана целулозна тъкан (поставена в гумени гащички), създадена през 1942 г. в Швеция от Paulistr. Употребата на крепирана целулозна тъкан се налага, тъй като памукът е стратегическа и дефицитна стока във военни времена.

Найлонови пелени
Найлонови гащички, които се поставят върху текстилните пелени

Няколко години по-късно през 1946 г. в САЩ една домакиня на име Марион Донован от Уестпорт изобретява "Boater" – непромокаемо покривало за текстилните пелени. Първият модел на пелената за еднократна употреба представлява обикновен текстилен памперс, поставен в найлонова завеса за душ. Марион получава 4 патента за своето изобретение, включително за употребата на пластмасовите копченца, които заместват опасните безопасни игли.

През 1950 г. е измислена предварително сгънатата пелена – от собственика на служба за пелени, а е произведена от Curity. През същата година се появяват пелените Safe-T Di-Dee. Това е първият предварително оформен памперс с копченца и без игли. Изобретен е от Сибил Гийслин, която по-късно продава патента, за да си построи с парите къща.

Съвременни текстилни памперси за многократна употреба
Съвременни текстилни памперси за многократна употреба

През 60-те години пелените за еднократна употреба еволюират главоломно. Текстилната основа се заменя от целулозна. Целулозните фибри подобряват изпълнението и ефективността на пелената.

В началото на 90-те години се появява течението на природозащитниците, които отново започват да използват текстилните пелени за многократна употреба, поставяйки на дневен ред екологичната страна на въпроса. В края на десетилетието и в началото на новото хилядолетие са основани едни от най-големите компании, произвеждащи памперси.

Историята на пелените и памперсите е в развитие. В наши дни памперсите, независимо дали за многократна или еднократна употреба, стават все по-тънки, удобни и природосъобразни. Сравняването им с предшествениците им предизвиква смях. Но кой знае, може би развитието и технологиите някой ден ще направят днешните памперси още по-смехотворни. Бъдещето е в ръцете ни – в нашите бебета!

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: 1. https://www.diaperjungle.com/pages/history-of-diapers

2. http://www.lilbabycakes.com/history-of-baby-diapers.html 

снимки: wikipedia.org; pinterest.com; pinoyexchange.com; npr.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлПроизводители