Начало История на медицината История на кръвта в медицинската наука от 1959 до 2002 година. Втора част

История на кръвта в медицинската наука от 1959 до 2002 година. Втора част

От 1982г.

История на кръвта в медицинската наука от 1959 до 2002 година. Втора част - изображение

След края на Втората световна война хематологията достига нови висоти, за съжаление и нови предизвикателства и неуспехи. Изобретяването на найлоновите торбички за съхранение на кръвта намаляват външното замърсяване на дарената кръв до безпрецедентни нива, а търговското въвеждане на Rh имуноглобулин спасява живота на много Rh-позитивни бебета, родени от Rh-отрицателни майки. Въпреки тези подобрения скоро са опорочени с установяването на банки със заразена кръв. Хепатитът и вирусът HIV нерядко са предадени чрез кръвопреливане при хемофилиците, които са били принудени да разчитат на донорската кръв. В резултат на новоразработените политики в отговор на тази трагедия кръвопреливанията стават доста по-безопасни.

Историята на кръвта в медицинската наука може да бъде последователно проследена от 1959 г. до 2002 г. и изглежда по следния начин:

1982 година

Когато хемофилиците също започнали да развиват "GRID", д-р Брус Евът, който е специалист по хемофилия и работи за Центровете за контрол и превенция на заболяванията  стигнал до извода, че синдромът може да се причинява от кръвопреливането. Той представя своите теории по време на среща на Службата по общественото здраве през юли.

1983 година

Изследователите от лабораторията на д-р Люк Монтание, работещ в института "Пастьор" във Франция изолирали вируса, който причинява СПИН. Открили го в подут лимфен възел на пациент.

1985 година

След заразяването на десетки американци с вируса на СПИН чрез неконтролирано кръвопреливане се лицензира и първия скринингов тест наличието или отсъствието на антитела срещу ХИВ. Официалният лиценз е получен на 2 март от правителството на САЩ. Той си ползва до този момент.

1987-2002 година

Разработва се серия от изключително чувствителни тестове за скрининг на дарената кръв за инфекциозни заболявания.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.pbs.org/wnet/redgold/history/timeline5.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаНовиниЛайфстайлЛичностиОткритияСнимкиГеографияЛюбопитноЗаведенияСпециалистиАлтернативна медицинаФизиологияХранене при...Медицински изследванияОрганизацииЗдравни съветиНормативни актовеЛеченияДиетиСпортБотаникаКлинични пътекиРецептиКомпании и организацииПроизводителиОбразованиеСоциални грижиТестове