Начало История на медицината Развитие на лъчетерапията от рентгеновите лъчи до лечението с йонизиращо лъчение – въведение

Развитие на лъчетерапията от рентгеновите лъчи до лечението с йонизиращо лъчение – въведение

От 1895г. до 2012г.

Развитие на лъчетерапията от рентгеновите лъчи до лечението с йонизиращо лъчение – въведение - изображение

Лъчетерапията (позната още като радиотерапия), преминава през няколко етапа на развитие. Усилията на изследователите и лекарите са насочени към откриването на по ефективно лечение на раковите заболявания. Развитието на терапията с йонизиращо лъчение е естествен резултат от продължителните опити за оптимизиране на контрола на заболяването и същевременно минимализиране на увреждането на здравите тъкани. Достигането да тези знания би било невъзможно без любознателността, гениалността и постоянството на учените, инженерите и лаборантите, които разработват тези важни и незаменими технологии.

Преди появата на терапията с йонизиращи частици, медицината разполага с много малко методи за лечение на злокачествените и силно агресивни образования. Нуждата от нови техники, с които лекарите да противодействат на тези проблеми образуват вакуум, ясно изразен след откриването на рентгеновите лъчи през ноември 1895 г. През първите няколко месеца на 1896 г. рентгеновите лъчи се използват за лечение на кожни лезии, много преди да се разберат физичните и биологични характеристики на лъчите. Разбира се, причината за това е непреодолимата нужда на пациентите от лечение, което да противодейства на неконтролируеми, изтощителни и дори пагубни заболявания. 

Развитието на радио медицината преминава през 4 основни етапа: епохата на откритията  – от откритието на Рьонтген до края на 20-те години на XX век; епохата на ортоволтажните рентгенови лъчи – от 20-те години до края на Втората световна война; ерата на мегаволтажните рентгенови лъчи – тя започва през 50-те години и продължава и до днес, като неин израз е Интензивно модулираната лъчетерапия (МИЛТ). В основата на терапията с йонизиращо лъчение лежи именно третата мегаволтажна фаза, като лечението на хора с този метод започва през 1954 г.

Едва в средата на 80-те години става възможно създаването на първото болнично отделение с протонно съоръжение. Тези епохи представляват един непрекъснат времеви континиум и са подходящ начин за онагледяване на еволюцията на рентгеновата терапия и достигането до терапията с йонизиращо лъчение.

Основният задвижващ фактор на развитието във всеки период са нуждите на пациентите от ефективен контрол на заболяването, спасяване на живота им и подобряване на качеството му. Тези нужди предизвикват любознателността на лекарите, физиците и биолозите, които извършват проучвания, чиято цел е по-доброто разбиране на инструментите, с които работят, както и как да ги използват оптимално за благото на пациентите. През отделните периоди от развитието на радиотерапията, се формира своего рода екипна работа, въпреки че често екипите не са официални. Крайната цел на всички е по-добро лечение за пациентите, а развитието на йонизиращото лечение е част от този процес.  

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: Ion Beam Therapy. Fundamentals, Technology, Clinical Applications – J. M. Slater, 2012 г. 

снимка: wikiwand.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛеченияНормативни актовеБотаникаАлт. медицинаЛюбопитноЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиЗдравни съветиЛайфстайлПатологияФизиологияАнкетиИзследвания