Начало История на медицината Как английските клиники направиха пушенето вредно

Как английските клиники направиха пушенето вредно

От 1949г. до 1964г.

Как английските клиники направиха пушенето вредно - изображение

Всички днес знаем, че тютюнопушенето може да доведе до множество заболявания. Върху кутиите с цигари ясно за изобразени случаи на ракови образувания, инсулт, инфаркт и дори импотентност, предизвикани от прекомерната употреба на пристрастяващото растение. Преди 70 години обаче цигарите са популярен аксесоар към визията на всички дами и господа, следващи тогавашната мода. През петдесетте години на миналия век тютюнопушенето е не само общоприето, но и считано за безвредно.

В Англия има заведено дело от пушач, който съди цигарено предприятие, защото по времето, когато се е пристрастил към продукта, е нямало никакви предупреждения за вредата от употребата му. Ищецът умира от рак на белия дроб преди случаят да бъде разгледан. На вдовицата на заболелия е било обяснено, че искът се прекратява, защото през 50-те никой не е знаел за вредата от тютюна.

Първите данни, свързващи онкологичните заболявания с цигарите, са събрани още през 1949-та година. Ричард Дол, учен от Центъра за медицински изследвания във Великобритания, и Брадфорд Хил, дерматолог от Лондонския университет по медицина, първи започват да изучават има ли връзка между рака и вредния навик.

Те стартират изследването си с целта да разберат повече относно самата природа на онкологичните заболявания в областта на белия дроб. Медиците разпитват пациентите в лондонските болници за тяхното родословие, начин на хранене и предишни боледувания. След като Дол и Хил изготвят статистика, забелязват, че от 649 случая на рак на белия дроб само два са при непушачи. Това кара и двамата да се откажат от вредния навик на мига.

пушещи жениИзследването на медиците стига до ушите на влиятелни институции като университетите в Кеймбридж, Бристол и Лийдс. На откривателите на зависимостта се предоставя достъп до медицинските данни на над 5 000 онкоболни. Резултатите от новото проучване затвърждават теорията на двамата наблюдателни академици.

През 1951 Дол и Хил пишат на около 60 000 лекари относно своето откритие. Те молят колегите си да споделят с тях дали самите те пушат цигари и ги разделят в две групи. Двамата разучаващи вредата от тютюна следят здравния статус на участващите в новото си изследване. 1954-та година те издават в списанието British Medical Journal резултатите от експеримента. Оказва се, че това проучване посочва негативните последици от употребата на тютюн толкова добре, че е публикувано още веднъж в началото на XXI век. От участващите пушачи 200 почиват за 4-годишния период на изследването. От непушачите по здравословни причини не загива нито един!

След като новата статистика на Дол и Хил излиза на бял свят, Британия първа взима мерки за ограничаване на продажбата и употребата на цигари. Цените се вдигат, появява се забрана за продажба на тютюневи изделия на деца, пушенето на обществени места като болници, киносалони и др. остава извън закона.

В най-големия поддръжник на цигарената индустрия - САЩ вредата от никотина дълго остава  извън интереса на медиите. Дори напротив, компанията „Кемъл“ излиза на пазара с лозунга „най много от докторите-пушачи препоръчват цигари Кемъл“. Първото официално изказване относно темата е на Американската здравна асоциация. Институцията се опитва да популяризира сред американците статистиката на Дол и Хил, но множеството от лекари застава на страната на „тютюневите гиганти“, като за целта най-вероятно са използвани подкупи от страна на компаниите. Медиците от Щатите заявяват, че на британската теория й липсват доказателства и изтъкват отсъствието на лабораторни експерименти с животни. Тези твърдения обикалят медиите до 1964-та, когато главният хирург на Републиката обявява статистика за вредата на тютюнопушенето върху американската нация. Оттогава броят на хората, пристрастени към никотинови изделия, намалява, както и започват рестрикции относно рекламирането на цигари.

По статията работи: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източници: https://www.theguardian.com/news/2005/jun/02/thisweekssciencequestions.cancer

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3894634/

снимки: https://cbsnews2.cbsistatic.com/hub/i/r/2014/07/26/22bd03dc-3c9a-404f-a10d-8d48995ea811/resize/620x465/6ab765380557042d7e5699563f00dcb6/cigarette-adscamelsstanford.jpg

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2012/02/29/article-2107948-0071459600000258-93_634x434.jpg

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниВидеоЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноСоциални грижиПсихологияЛайфстайлИсторияАнкетиСтатистически проучванияТестовеАлт. медицинаСнимкиБотаникаПроизводители