Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало История на медицината Как доматите влизат в менюто на европейците

Как доматите влизат в менюто на европейците

от 21 март 2019г., обновено на 17 авг 2021г.
Автор: Георги Динев
Как доматите влизат в менюто на европейците - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

От 1593г. до 1870г.

В 21-ви век доматът е един от най-обичаните зеленчуци в България, а дори и в цяла Европа. Сочният плод на растението се използва за приготвянето на салати, яхнии, супи и дори се консумира маринован. Широкото му разпространение в родната кухня кара хората да смятат, че доматът е познат по нашите земи от древността.

История на домата

Всъщност растението (по принцип плод, но известно като зеленчук) е култивирано в Централна Америка и е донесено в Европа едва през 20-те години на 16-ти век. Но тогава сочният зеленчук се отглежда единствено като декоративен елемент. Доматът навлиза в кулинарията едва в средата на 19-ти век. Този факт изглежда доста нелогичен, тъй като още конкистадорите знаят, че червените плодове са годни за ядене. Защо тогава никой не ги консумира до преди 150 години?

Джон ДжерардЗаклеймяването на доматите като отровни става заради няколко злощастни съвпадения. Когато европейците класифицират за първи път американския зеленчук, те установяват, че той принадлежи в една група с отровната беладона и мандрагората, за която се смята, че предизвиква неконтролируема сласт у консумиращия. Затова ренесансовият ботаник Джон Джерард описва доматите по следния начин:

„Цялото растение има ужасна миризма, а плодовете имат вкус на развалено. Листата и стеблото са изключително отровни, но плодовете са ядливи.“

Макар в описанието на Джерард са се споменава, че доматите са годни за консумация, токсичните характеристики на растението карат земеделците да избягват тази култура. Освен това връзката на растението с мандрагората му печели славата на „магическа храна“, която може да поквари душата. За затвърждаването на това становище повлияват два фактора - суеверността на хората през 16-ти век и пристигането на домата от далечна езическа страна.

Издаденият през 1593-та година сборник на Джон Джерард оставя траен отпечатък върху мнението на хората за домата. Но има още една причина, поради която червеният плод е сметнат за отровен - неговата киселинност. През Ренесанса и Новото време чиниите и другата готварска посуда се изработва основно от пютър - сплав между олово и калай. Когато доматът се нареже, неговият киселинен сок взаимодейства с метала, като извлича оловото от съда и го задържа в себе си.

Ако човек консумира доматите по подобен начин, той със сигурност ще получи натравяне, но не заради самия плод, а заради високото количество на метала вътре. Европейците от 17-ти и 18-ти век обаче не правят връзката между двете обстоятелства.

домати

Първите опити за приобщаване на доматите към европейската кухня стават в британските колонии в Америка през 17-ти и началото на 18-ти век. По това време някои по-смели заселници вече отглеждат растението за храна, но го заделят за лична употреба, а не за износ и търговия. Според Александър Ливингстън, един от първите масови производители на червения зеленчук, „доматите в началото на 19-ти век се отглеждат за храна само от някои по-дръзки испански и френски колонисти. Всички американци с английски корени наричат растението Любовна ябълка и го ползват за жива украса.

Александър Ливингстън вижда потенциала на доматите да станат изключително популярни в американската кухня, тъй като са лесни за консервиране. По време на Гражданската война в САЩ (1861 - 1865)консервите стават изключителен хит, тъй като са лесни за съхранение и транспортиране. Предприемачът, който произлиза от семейство на земеделци, смята, че зеленчукът може стане любима храна на мнозина, стига да имат по-добър вид.

По това време сортовете домати са основно с плодове, чиято форма е аморфна или напомня на круша. Освен това са по-дребни и оранжевеещи. Ливингстън започва да търси различни разновидности на растението из целите Щати. Така той се натъква на диворастящ сорт, чиито плодове са големи и месести. Чрез създаване на хибридни култури и селекция, той успява да създаде червените плодове, познати на хората днес.

Постепенно кръглите домати, култивирани единствено за храна, навлизат и в Европа, а изобретяването на пицата ги популяризира неимоверно. До края на 19-ти век те стават основна част на множество кухни, включително и у нас.

Какво е доматът - плод или зеленчук

Зеленчуците (които всъщност са плодове), са краставици, тиквички, чушки, и да, доматът.  Но защо е било толкова важно доматите да бъдат определени като зеленчуци със закон?

През 1883 г. в САЩ е въведена тарифа за защита на местните производители на зеленчуци чрез облагане на вноса. През 1886 г. Никс внася домати от Западна Индия. Събирачът на данъци на пристанището в Ню Йорк, Хидън налага мито върху доматите, които счита за зеленчуци. Вносителите подават жалба срещу Хидън, като твърдят, че доматите (от гледна точка на ботаниката) са плодове и следователно не трябва да се облагат с данък като зеленчук.

Случаят, в крайна сметка, приключва във Върховния съд на САЩ - делото Никс срещу Хидън. Съдиите решават, че доматите отговарят на ботаническата дефиниция за плодове, но потребителите ги припознават за зеленчуци и така трябва да бъдат дефинирани от закона.

Ето как съдия Хорас Грей обобщава аргумента: "От гледна точка на ботаниката, доматите са плодът на растението, точно каквито са и краставици, тикви, боб и грах.", пише Грей в мнението на съда.

"Но в общия език на народа това са зеленчуци, които се отглеждат в градините, за да се използват в кухнята и независимо дали са изпечени или сурови, тези картофи, моркови, пащърнак, ряпа, цвекло, карфиол, зеле, целина и маруля обикновено се сервират във вид на супа, салата или като гарнитура към риба или месо, а не както плодовете - за десерт.

В заключение може да добавим следното: От гледна точка на ботаниката, доматът е плод, но от гледна точка на неговите функции (предястие и основно ястие) той е зеленчук.

4.5/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ таблетки * 30 NATURE'S WAY
38.60лв. 32.81лв.

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ таблетки * 30 NATURE'S WAY

ПРОМО
СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН прах неовкусен 1кг НАТУРАЛ ФАКТОРС
213.00лв.

СУРОВАТЪЧЕН ПРОТЕИН прах неовкусен 1кг НАТУРАЛ ФАКТОРС

Безплатна доставка за България!
АЛАЙВ ПРЕМИУМ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ желирани таблетки * 75 NATURE'S WAY
69.70лв. 59.24лв.

АЛАЙВ ПРЕМИУМ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ желирани таблетки * 75 NATURE'S WAY

ПРОМО
ЛЮКСЕОЛ ФОРМУЛА ЗА КОЖА И ТЕН капсули * 30
39.40лв.

ЛЮКСЕОЛ ФОРМУЛА ЗА КОЖА И ТЕН капсули * 30

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30 NATURE'S WAY
38.60лв. 32.81лв.

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30 NATURE'S WAY

ПРОМО
АЛАЙВ ПРЕНАТАЛ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ желирани таблетки * 75
82.10лв. 69.78лв.

АЛАЙВ ПРЕНАТАЛ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ желирани таблетки * 75

ПРОМО

Библиография

Източник: modernfarmer.com, goodhousekeeping.com

Коментари към Как доматите влизат в менюто на европейците

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как доматите влизат в менюто на европейците
    www.framar.bg 
    на 05 July 2025 в 22:15
    Коментирайте "Как доматите влизат в менюто на европейците"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Защо се свиват листата на доматите и как да се справим с това
  • Как да се справим с белите петна и напукването на доматите?
  • Домат със захар и други народни рецепти при възпален пръст
  • Домат
  • Тиквички на фурна с домати и картофи
  • Рецепти за лятна доматена манджа с чушки и патладжани
  • Домати - състав, полезни свойства и противопоказания
  • Пилешко филе Капрезе
  • Мариновано козе сирене с маслини, сушени домати, чесън и билки
  • Отстранете мазолите по краката с домат или смокиново листо
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 1 дни, 10 часа и 16 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 8 дни, 6 часа и 26 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 9 дни, 23 часа и 7 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 22 дни, 5 часа и 58 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 22 дни, 13 часа

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 26 дни, 5 часа и 17 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 27 дни, 4 часа и 42 мин.

40 години от създаването на Excel ще отбележи международната конференция Bulgaria Excel Days 2025

преди 29 дни, 10 часа и 5 мин.
Всички

АНКЕТА

Какво би задържало младите лекари в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Домат Домат

Домат

от 24 апр 2024г. Прочети повече
Защо американците ядат пластмасови домати? - интервю с Бари Естабрук Защо американците ядат пластмасови домати? - интервю с Бари Естабрук

Защо американците ядат пластмасови домати? - интервю с Бари Естабрук

от 10 юни 2020г. Прочети повече
Отслабване с домати Отслабване с домати

Отслабване с домати

от 18 окт 2018г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЛЮКСЕОЛ МАСКА КЕРАТИН 200мл 337871

ЛЮКСЕОЛ МАСКА УКРЕПВАЩА 200мл 335570

ЛЮКСЕОЛ МАСКА П/В КОСОПАД 200мл 337222

КСИЛОМЕТАЗОЛИН капки за нос, разтвор 0.1 % 10 мл

СИНГУЛАР таблетки за дъвчене 4 мг * 28

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

СОДА ЗА ПИЕНЕ таблетки * 30 НИКСЕН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 18:12:15

КЛАЦИД таблетки 250 мг * 10 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 18:11:15

КЛАЦИД таблетки 250 мг * 10 МАЙЛАН

Коментар на: Нина Пламенова Димитрова от 04 юли 2025г. в 15:30:22

ДЖАРДИНС таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 14:11:26

ТРИТИКО таблетки с удължено освобождаване 75 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 12:06:50
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival