Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало История на медицината Как доматите влизат в менюто на европейците

Как доматите влизат в менюто на европейците

от 21 март 2019г., обновено на 17 авг 2021г.
Автор: Георги Динев
Как доматите влизат в менюто на европейците - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

От 1593г. до 1870г.

В 21-ви век доматът е един от най-обичаните зеленчуци в България, а дори и в цяла Европа. Сочният плод на растението се използва за приготвянето на салати, яхнии, супи и дори се консумира маринован. Широкото му разпространение в родната кухня кара хората да смятат, че доматът е познат по нашите земи от древността.

История на домата

Всъщност растението (по принцип плод, но известно като зеленчук) е култивирано в Централна Америка и е донесено в Европа едва през 20-те години на 16-ти век. Но тогава сочният зеленчук се отглежда единствено като декоративен елемент. Доматът навлиза в кулинарията едва в средата на 19-ти век. Този факт изглежда доста нелогичен, тъй като още конкистадорите знаят, че червените плодове са годни за ядене. Защо тогава никой не ги консумира до преди 150 години?

Джон ДжерардЗаклеймяването на доматите като отровни става заради няколко злощастни съвпадения. Когато европейците класифицират за първи път американския зеленчук, те установяват, че той принадлежи в една група с отровната беладона и мандрагората, за която се смята, че предизвиква неконтролируема сласт у консумиращия. Затова ренесансовият ботаник Джон Джерард описва доматите по следния начин:

„Цялото растение има ужасна миризма, а плодовете имат вкус на развалено. Листата и стеблото са изключително отровни, но плодовете са ядливи.“

Макар в описанието на Джерард са се споменава, че доматите са годни за консумация, токсичните характеристики на растението карат земеделците да избягват тази култура. Освен това връзката на растението с мандрагората му печели славата на „магическа храна“, която може да поквари душата. За затвърждаването на това становище повлияват два фактора - суеверността на хората през 16-ти век и пристигането на домата от далечна езическа страна.

Издаденият през 1593-та година сборник на Джон Джерард оставя траен отпечатък върху мнението на хората за домата. Но има още една причина, поради която червеният плод е сметнат за отровен - неговата киселинност. През Ренесанса и Новото време чиниите и другата готварска посуда се изработва основно от пютър - сплав между олово и калай. Когато доматът се нареже, неговият киселинен сок взаимодейства с метала, като извлича оловото от съда и го задържа в себе си.

Ако човек консумира доматите по подобен начин, той със сигурност ще получи натравяне, но не заради самия плод, а заради високото количество на метала вътре. Европейците от 17-ти и 18-ти век обаче не правят връзката между двете обстоятелства.

домати

Първите опити за приобщаване на доматите към европейската кухня стават в британските колонии в Америка през 17-ти и началото на 18-ти век. По това време някои по-смели заселници вече отглеждат растението за храна, но го заделят за лична употреба, а не за износ и търговия. Според Александър Ливингстън, един от първите масови производители на червения зеленчук, „доматите в началото на 19-ти век се отглеждат за храна само от някои по-дръзки испански и френски колонисти. Всички американци с английски корени наричат растението Любовна ябълка и го ползват за жива украса.

Александър Ливингстън вижда потенциала на доматите да станат изключително популярни в американската кухня, тъй като са лесни за консервиране. По време на Гражданската война в САЩ (1861 - 1865)консервите стават изключителен хит, тъй като са лесни за съхранение и транспортиране. Предприемачът, който произлиза от семейство на земеделци, смята, че зеленчукът може стане любима храна на мнозина, стига да имат по-добър вид.

По това време сортовете домати са основно с плодове, чиято форма е аморфна или напомня на круша. Освен това са по-дребни и оранжевеещи. Ливингстън започва да търси различни разновидности на растението из целите Щати. Така той се натъква на диворастящ сорт, чиито плодове са големи и месести. Чрез създаване на хибридни култури и селекция, той успява да създаде червените плодове, познати на хората днес.

Постепенно кръглите домати, култивирани единствено за храна, навлизат и в Европа, а изобретяването на пицата ги популяризира неимоверно. До края на 19-ти век те стават основна част на множество кухни, включително и у нас.

Какво е доматът - плод или зеленчук

Зеленчуците (които всъщност са плодове), са краставици, тиквички, чушки, и да, доматът.  Но защо е било толкова важно доматите да бъдат определени като зеленчуци със закон?

През 1883 г. в САЩ е въведена тарифа за защита на местните производители на зеленчуци чрез облагане на вноса. През 1886 г. Никс внася домати от Западна Индия. Събирачът на данъци на пристанището в Ню Йорк, Хидън налага мито върху доматите, които счита за зеленчуци. Вносителите подават жалба срещу Хидън, като твърдят, че доматите (от гледна точка на ботаниката) са плодове и следователно не трябва да се облагат с данък като зеленчук.

Случаят, в крайна сметка, приключва във Върховния съд на САЩ - делото Никс срещу Хидън. Съдиите решават, че доматите отговарят на ботаническата дефиниция за плодове, но потребителите ги припознават за зеленчуци и така трябва да бъдат дефинирани от закона.

Ето как съдия Хорас Грей обобщава аргумента: "От гледна точка на ботаниката, доматите са плодът на растението, точно каквито са и краставици, тикви, боб и грах.", пише Грей в мнението на съда.

"Но в общия език на народа това са зеленчуци, които се отглеждат в градините, за да се използват в кухнята и независимо дали са изпечени или сурови, тези картофи, моркови, пащърнак, ряпа, цвекло, карфиол, зеле, целина и маруля обикновено се сервират във вид на супа, салата или като гарнитура към риба или месо, а не както плодовете - за десерт.

В заключение може да добавим следното: От гледна точка на ботаниката, доматът е плод, но от гледна точка на неговите функции (предястие и основно ястие) той е зеленчук.

4.5/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

АЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ капсули * 60 NATURE'S WAY
54.40лв.

АЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ капсули * 60 NATURE'S WAY

МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
86.80лв.

МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА ПРЕМИУМ желирани таблетки * 90
74.30лв.

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА ПРЕМИУМ желирани таблетки * 90

НУКС MERVEILLANCE LIFT ОЗАРЯВАЩ УПЛЪТНЯВАЩ КРЕМ 50 мл
103.20лв.

НУКС MERVEILLANCE LIFT ОЗАРЯВАЩ УПЛЪТНЯВАЩ КРЕМ 50 мл

Нов
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ таблетки * 30 NATURE'S WAY
38.60лв.

АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ таблетки * 30 NATURE'S WAY

МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ ЗА МЪЖЕ 50+ таблетки * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
81.40лв.

МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ ЗА МЪЖЕ 50+ таблетки * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Библиография

Източник: modernfarmer.com, goodhousekeeping.com

Коментари към Как доматите влизат в менюто на европейците

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как доматите влизат в менюто на европейците
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 12:09
    Коментирайте "Как доматите влизат в менюто на европейците"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Домат със захар и други народни рецепти при възпален пръст
  • Домат
  • Защо се свиват листата на доматите и как да се справим с това
  • Използвайте утайка от кафе за подхранване на доматите
  • Полезни и вредни свойства на чери доматите
  • Пилешко филе Капрезе
  • Домати - състав, полезни свойства и противопоказания
  • Тиквички на фурна с домати и картофи
  • Как се режат чери доматчета и моркови с форма на сърца
  • Отстранете мазолите по краката с домат или смокиново листо
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Какви храни да включим в менюто си, за засилване на имунитета?

преди 2787 дни, 20 часа и 16 мин.

До каква степен менюто на децата ви е здравословно?!

преди 3221 дни, 22 часа и 49 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 14 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 15 часа и 14 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 15 часа и 25 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 15 часа и 32 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival