Начало История на медицината Как древните египтянки проверявали дали са бременни с изненадваща точност

Как древните египтянки проверявали дали са бременни с изненадваща точност

От -1350г.

Как древните египтянки проверявали дали са бременни с изненадваща точност - изображение

Съвременните тестове за бременност, които можете да си направите у дома, излизат на пазара през 70-те години на миналия век. В началото те са доста тромави (включвали много консумативи, включително червени кръвни телца от овца) и не са особено точни. Но оттогава насам фармацевтичната индустрия ги е развила и усъвършенствала и днес тяхната употреба е не само лесна, но те също така са доста надеждни. В наши дни те засичат нивата на хормона на бременността или Човешки хорионгонадотропин – ЧХГ (hCG) в урината на жената.

Ще бъдете изненадани, че древните египтяни използвали подобен метод за регистриране на бременност, чиято точност била сравнително висока. Първите сведения за домашни тестове за регистрирането на оплодена яйцеклетка в тялото на жената идват именно от древен Египет. Папирус на хиляди години описва тест, при който жената просто трябвало да пишка върху ечемични и пшенични зърна през период от няколко дни. Ако семената покълнели, тя била бременна.

Египет

В същия папирус пише, че египтянките дори можели да разберат пола на своето бъдещо дете. Ако покълне ечемикът, значи е момиче. Ако покълне пшеницата – честито, очаквате мъжки наследник.

Колкото и странно да звучи, този тест бил точен в 70% от случаите.

През 1963 г. лабораторни изследвания показали, че бременните жени наистина стимулират покълването на семената. Те започват да растат вероятно благодарение на високите нива на естрогена, който насърчава този процес. Но учените опровергават теорията за определяне пола на бебето.

Не се знае дали древните египтяни разбирали, че покълването на семената е резултат от хормоналната промяна вследствие от бременността, но определено методът им бил изключително напредничав за времето си и не толкова отвратителен като някои от тестовете за бременност, разработени през първата половина на XX в. Но това вече е друга история…

по статията работи: Величка Мартинова

Статията е част от историята на:

4.3, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.healthyandnaturalworld.com/how-the-ancient-egyptians-did-pregnancy-tests/ 

снимка: commons.wikimedia.org; votemeyo.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлНовиниЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиВидеоАлт. медицинаНаучни публикацииПатологияКлинични пътекиСпортСоциални грижиПсихологияИзследванияЛеченияФизиологияЗдравни проблемиСпециалистиПроизводителиНормативни актовеИнтервютаХранене при...Ботаника