Начало История на медицината Кардиотрансплантация при деца

Кардиотрансплантация при деца

От 1984г.

Кардиотрансплантация при деца - изображение

През 1984 г. е проведена първата успешна кардиотрансплантация на дете. Манипулацията е направена на 4 годишно момче в болницата на Колумбийския университет. Впоследствие се налага то да получи втори трансплант през 1989 година. Детето преодолява трансплантацията, пораства и живее пълноценно в своята държава.

На 14 октомври през 1984 година се ражда Стефани Фей Бюклей. Момиченцето доживява до 15 ноември 1984 година и започва да бъде наричано от обществеността бейби Фей. Тя се превръща в първото американско дете, родено с хипопластичен синдром лявото сърце, на което се прави първата по рода си кардиотрансплантация. Нейният ксенотрансплантант представлява сърце на павиан. Процедурата е извършена от д-р Леонард Бейли в медицинския център на университета в Лома Линда, Калифорния. Първоначално процедурата се смятала за успешна, но Фей умира 21 дни по-късно от сърдечна недостатъчност, поради отхвърляне на транспланта. Отхвърлянето било предизвикано до голяма степен от хуморалния имунен отговор срещу транспланта. Момиченцето е с кръвна група 0, създаваща антитела (съгласно всички закони на хематологията) срещу кръвна група АВ (каквато е груповата принадлежност на сърцето). Тези условия правят отхвърлянето на ксенотранспланта поради кръвногрупова неизбежно. По-малко от 1% от бабуините се раждат с кръвна група O. В Лома Линда са имали само седем млади женски павиана. Всички от тях били кръвна група AB. Успешността на цялата процедура се крепяла на надеждата, че трансплантацията впоследствие може да бъде последвана от замяна със съвместим алографт, преди тялото Фей да започне да генерира изохемаглутинини. Обаче подходящ донор не можел да бъде намерен във времето, което оставало на детето. Процедурата се превръща обект на широк етичен и правен дебат, а обществено внимание, което е предизвикано се счита основополагащо за Бейли и първата успешна детска кардиотрансплантация.

На снимката д-р Бейли преглежда малката Стефани Фей Бюклей

Ролята на "случая бейби Фей" и доктор Бейли, участващ в него, се превръща в популярен казус в областта на медицинската етика. Бейли не е търсил човешко сърце за момиченцето. Повдигат се въпроси за това дали родителите трябва да имат правото да дават своето съгласие за участие на децата им в експериментални опити и медицински процедури, както и дали самите те са били правилно информирани от лекуващите медици. Въпреки това, известен е фактът, че майката на Фей не е имала медицинска застраховка, а свободното заплащане на сърдечната трансплантация било непосилно за нея. Ксенотрансплантът, от друга страна, се предлагал безплатно. Когато попитали медика защо е избрал павиан пред примат, който е по-тясно свързан еволюционно с хората той отговорил: "намирам, че е трудно да се отговори. Вижте, аз не вярвам в еволюцията." След това журналистът Чарлз Краутхамър написва статия за "Time", в която се споменава, че "случая бейби Фей" е изцяло в сферата на медицинския експеримент, а цялата процедура била "едно приключение за медицинската етика".
В крайна сметка, американската медицинска асоциация и най-добрите медицински списания започват остро да критикуват Бейли, заключавайки, че кардиотрансплантите могат да се присаждат единствено ако са част от системни изследователски програми, контролирани от рандомизирани (свободно подбрани) клинични проучвания.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://hearttransplant.com/history.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНаправления в медицинатаЛеченияНовиниНормативни актовеФизиологияКлинични пътекиЛюбопитноИзследванияСпециалистиЛайфстайлХранене при...СнимкиЗдравни съветиПатологияСоциални грижиСпортАнатомияБотаникаОрганизацииАлт. медицинаВидеоПсихологияИнтервютаЗаведенияАнкетиРецептиТестовеОбразование