Начало История на медицината Кариера на д-р Сюзън Лав и приносът й за третирането на рака на гърдата

Кариера на д-р Сюзън Лав и приносът й за третирането на рака на гърдата

От 1970г.

Кариера на д-р Сюзън Лав и приносът й за третирането на рака на гърдата - изображение

Д-р Сюзън Лав твърди, че промяната на света към по-добро може да се осъществи лесно – крие се във факта, че човек не бива да спира да се опитва да прави това, което счита за редно. Биографията на лекарката доказва по неоспорим начин думите й – тя не спира да опитва да носи надежда и да прилага нови методи за лечение на жените, диагностицирани с рак на гърдата. В допълнение към нейните книги за онкологичните заболявания на млечната жлеза и менопаузата, лекарката е допринася и за създаването на Националната коалиция за рака на гърдата – "National Breast Cancer Coalition" (в САЩ), чиято цел е както да помогне на пациентките, чули страшната диагноза, така и на поддръжниците за промени в борбата със заболяването. Лекарката притежава няколко патенти за определени методи и комплекти, прилагани при диагностицирането на рака на гърдата.

Факти за биографията на лекарката

Сюзън Лав е родена в Ню Джърси, но е израснала в Пуерто Рико и Мексико, където редовно посещава католически школи. Именно там се развива интересът й към науката. След втората си година, прекарана в кандидатстудентско обучение по медицина в „Notre Dame”, щата Балтимор, Лав е привлечена от религиозния живот и решава да постъпи в манастир. След шест месеца тя напуска манастира, осъзнавайки, че там не е нейното място. След това Сюзън се записва в университета "Фордхам" в Ню Йорк, за да продължи обучението си. През 70-те години на 20 век медицинските училища в САЩ все още приемат малко жени (може би 10 процента от кандидатстващите), но Лав, която членува в колежанското братство „Алфа Омега Алфа”, завършва като пълна отличничка през 1974 г.

Д-р Лав се занимава с някои наболели теми както в професионалния, така и в личния си живот. Тя отправя явни критики към утвърденото дотогава лечение на жените с рак на гърдата в медицинските заведения. Тя е застъпник на идеята, че при хирургическото лечение може, а и трябва да се запази в максимална степен неувредената от тумора тъкан на гърдата. Лекарката води борба за правото еднополовите двойки да имат възможност да бъдат родители.

Доктор Лав е водеща авторка на любопитна статия за изданието на списание "New England Journal of Medicine" от 1982 г., в която тя и нейният екип оспорват диагнозата фиброцистична болест на гърдата, поставяйки под въпрос предполагаемата връзка между нея и рака на гърдата, демонстрирайки, че фиброцистичното заболяване всъщност не е редно да се третира като патологично състояние и не трябва да се използва като критерий за определянето на необходимостта от операция на гърдата.

През 70-те и 80-те години, когато радикалните мастектомии са все още сред общоприетите практики, д-р Лав твърди, че хирурзите често извършват тези процедури, защото това са манипулациите, които те са обучени да прилагат при третирането на рака на гърдата. Според Сюзън Лав тези лекари прилагат опрацията не защото тя е необходима във всички случаи, а защото е утвърдена като практика. Тя е защитник на по-консервативната манипулация, наречена луспектомия.

Доктор Лав е отявлен застъпник за правата на жените с рак на гърдата. Твърде често пациентките нямат право на мнение по отношение на лечението си. Често единствената им възможност е просто да дадат съгласието си да бъдат оперирани. Много от тях узнават, че са боледували от рак, едва след като се събудят след операцията, осъзнавайки, че гърдата им е отстранена хирургически. Д-р Лав предлага на жените повече информация, дава им право на избор. Лекарката е съоткривател на бостънския медицински център „Faulkner Breast Center” – първата американска медицинска институция, специализирана в третирането на заболяванията на гърдите.

През 1990 г. д-р Лав публикува книгата си, която списание "Ню Йорк Таймс" нарича "Библия за жените с рак на гърдата". Лекарката помага за създаването на Националната коалиция за рака на гърдата, която повлиява на правителство да увеличи средствата за финансиране на лечението на болните от рак на гърдата (от 90 милиона на 420 милиона долара).

Д-р Лав се застъпва за правата на еднополовите двойки, които искат да имат деца. През 1989 г. лекарката става майка на дъщеря, зачената при ин-витро процедура. Бащата е братовчед на нейната партньорка - д-р Хелън Кукси. След четиригодишна съдебна битка, Върховният съд на Масачузетс взема решение, постановяващо съдебен прецедент, при който д-р Лав и д-р Кукси променят свидетелството за раждане на детето им, което дава статут на родител и на д-р Кукси.
Предмет на изследователския интерес на д-р Лав е маркерната терапия. Тя се надява в бъдеще да съумее за разработи инструменти, които ще позволят идентифицирането на раковите клетки в млечните жлези, преди да са се образували туморите. Интересът й към хормоните, рака на гърдата, менопаузата са разгледани в книгата:"Love's Menopause and Hormone Book: Making Informed Choices", актуализирана през 2002 г. Въпреки че към днешна дата лекарката не оперира, тя продължава да помага на жените чрез своята "Фондация за изследване на рака на гърдата".

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_204.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниСнимкиЛайфстайлЛюбопитноИсторияВидеоПатологияЗдравни съветиАлт. медицинаИзследванияЗдравни проблемиЛеченияБотаника