Начало История на медицината Кариера на Киоши Шига след 1900 г.

Кариера на Киоши Шига след 1900 г.

От 1905г.

Кариера на Киоши Шига след 1900 г. - изображение

През 1897 г. в Япония бушува епидемия от дизентерия, по време на която се разболяват около 91 000 души. Големият брой жертви кара лекарят Киоши Шига да започне изследвания, целящи да открият кой е причинителят на болестта. Той успява да открие бактерията, предизвикваща чревната инфекция. Тя е наречена на негово име - Shigella dysenteriae. Достижението носи световно признание на медика, а кариерата му продължава да напредва през годините.

Личният живот на лекаря също се радва на безоблачни дни - през 1900 г. доктор Киоши Шига се жени. Ражда се първото от осемте деца във фамилията. Скоро след това семейството заминава за Германия. Медикът започва работа като изследовател в лабораторията на Паул Ерлих. Тя е част от Института за експериментална терапия във Франкфурт. В този период от съвместната си работа с Ерлих, Киоши Шига се заема с изследвания на болестта трипаносомиаза.

През 1905 г. откривателят на неамебната дизентерия се завръща в Япония, за да работи в лабораторията на своя ментор (изолирал и описал тетаничния бацил) и приятел – д-р Шибасабуро Китасато. Година по-късно, на първия конгрес, посветен на азиатската тропическа медицина в Манила (Филипините), Шига представя изследванията си за дизентерийната епидемия от 1897 г., покосила страната му.

През 1914 г. японското правителство предприема организационно преструктуриране на Института по инфекциозни заболявания. Китасато подава оставка в знак на протест, а ученикът му го последва. Учредяват съвместно Института "Китасато". Институцията продължава работата си и днес. Доктор Шига е назначен за директор на отдел в организацията.

Шест години по-късно той става професор в медицинския факултет на университета "Кейо" в Токио. През 1920 година, по искане на японското правителство, д-р Шига заминава за Корея (японска колония по онова време), за да работи като директор на Националната болница в Сеул. Той заема допълнителен пост в Техническия колеж по медицина в Сеул („Seoul Technical College of Medicine”). От месец май до ноември 1924 г. д-р Шига гостува на различни медицински училища и изнася лекции в Европа и Съединените щати.

През 1926 г. в Сеул е основан университетът "Кейо" (носи същото име като този в Токио), а откривателят на неамебната дизентерия е назначен за декан на медицинското висше училище. Там работи 5 години, след което подава оставка. Завръща се в Япония, за да се отдаде на научни изследвания в института "Китасато". Неговият дългогодишен учител и колега, д-р Китасато, умира през 1931 година. Лекарят продължава лабораторната си изследователска работа до 1945 г., а негов обект са дизентерията и туберкулозата.

В семейство Шига се случва трагедия – съпругата на медика загива от рак на стомаха през 1944 г. Най-големият му син, Наоши, университетски професор в Тайпе, е убит в морето, докато се прибира у дома, за да присъства на погребението на майка му. Друг син на лекаря, Акира, заболява от туберкулоза по време на битките в Китай и умира след края на войната. Токийската къща на д-р Шига е разрушена по време на бомбардировка. Лекарят се завръща се в родния си град Сендай, за да живее със сина си Макото.

В края на живота си д-р Шига съставя следната калиграфия: "Следвайте духа на наставника, а не стъпките му" (на снимката по-долу).

Медикът умира на 85-годишна възраст на 25 януари 1957 г. Като ученик и съвременник на световно признати микробиолози, д-р Шига лесно би могъл да бъде засенчен от техните внушителни достижения. Въпреки това изследванията на чревните заболявания и творческото му мислене допринасят за развитието на етапите от историята на микробиологията.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: https://academic.oup.com/cid/article/29/5/1303/344334

Снимка: http://pics.onemusic.tv/download/Statue-of-Shiga-Kiyoshi-bi-Flickr-Photo-Sharing

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияАлт. медицинаИзследванияБотаникаЗдравни съвети