Начало История на медицината Каролинска институтет - една от най-елитните школи по медицина в света

Каролинска институтет - една от най-елитните школи по медицина в света

От 1810г. до 2009г.

Каролинска институтет - една от най-елитните школи по медицина в света - изображение

Медицинската академия в Стокхолм, носеща името Каролинска институтет (КИ), е световно призната като едно от най-добрите учебни заведения за лекари и хирурзи. За разлика от повечето елитни университети, които съществуват още от времето на Средновековието или Ренесанса и са били бастиони на познанието, КИ е основан преди малко повече от 200 години. Причината за изграждане на подобно учебно заведение е некомпетентността на военните фелдшери от началото на 19-ти век.

Шведският крал Карл VIII издава заповед през 1810-та година за създаването на лекарски институт, тъй като едва една трета от пострадалите на фронта войници по времето на Финландската война не загиват от раните си. Монархът обявява бръснар-хирурзите за анахронизъм и призовава академиците в страната да основат академия по медицина, за да може армията, както и цивилното население, да получават адекватна лекарска помощ.

Оригиналната сграда на Каролинска институтетПрез 1811-та Каролинска институтет отваря врати. Само за 5 години учебното заведение успява да придобие елитен статут. Оригиналната сграда се намира на остров Ридархолмен, който е част от широкия център на Стокхолм. В постройката са поместени четирите основни факултета - анатомия, естествена история и фармация, теоретична медицина и практическа медицина (хирургия). За пръв ректор е избран специалистът в областта на медицинските интервенции Андерс Хогстрьомер.

Няколко години след създаването си КИ се мести в нова сграда в самия център на шведската столица. Интересен е начинът, по който библиотеката и материалната база на академията са пренесени до сушата. За целта са използвани множество частни яхти и туристически лодки, една от които е собственост на самия ректор.

В новата, по-обширна постройка Каролинска институтет получава възможността да се развива и да увеличава приема на кадети, както и разширява сферата си на работа. През 60-те години на 19-ти век получава статут на университет, а от 1874-та година може да раздава грамоти и дипломи.

Изглед към старата сграда на Каролинска институтет  ц центъра на Стокхолм

В самия край на века институтът става еталон за качествено медицинско образование. Освен това КИ се прочува като изключително толерантно заведение, след като през 1884 Каролина Видерщрьом става първата дипломирана жена-медик в страната. Славата и професионализма на заведението достигат до академиците от цял свят. Самият Алфред Нобел решава да връчи отговорността по избиране на лауреат в областта на медицината и психологията в ръцете на колектива на Каролинска институтет.

Първият притежател на Нобелова награда, който е част от екипа на шведската академия, е Хуго Теорел, който допринася за медицината със своето изследване на оксидиращия ензим. По това време институтът е увеличил своя спектър и преподаваните там дисциплини са десетки. Самото заведение е преместено в още по-голяма сграда, като към академията са добавени студентски общежития и многопрофилна болница.

Сградата на Каролинска институтет, гледана от двора на академията

До началото на 21-ви век учени от Каролинска институтет успяват да вземат още 4 Нобелови награди за медицина и психология. Заради успехите на академиците към учебното заведение са добавени няколко медицински колежа, които получават статут на факултети. Част от болниците в шведската столица също влизат в лоното на КИ.

В края на 90-те години на 20-ти век в академията е извършена реформа, която обединява някои факултети, за да може да се освободи място за лаборатории и центрове за изследвания. Създадена е и комисия за отпускане на финанси на някои медици и изследователи, работещи заедно с Каролинска институтет.

През 21-ви век КИ продължава да поддържа своята политика на постоянно развитие и самоусъвършенстване. Днес академията е член на всички елитни европейски образователни програми и университетски съюзи. През 2009-та година самият крал на Швеция става официален патрон и дарител на учебното заведение.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник:www. ki.se/en/about

Снимки: www.pinterest.com

sweden.se/culture-traditions

http://www.wikiwand.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Компании и организацииСнимкиЛайфстайлЛюбопитноНовиниСоциални грижиИсторияОбразованиеСпорт и туризъмНормативни актове