Начало История на медицината Катрин Макфарлейн и приносът й за развитието на акушерството и гинекологията в САЩ

Катрин Макфарлейн и приносът й за развитието на акушерството и гинекологията в САЩ

От 1877г.

Катрин Макфарлейн и приносът й за развитието на акушерството и гинекологията в САЩ  - изображение

Доктор Катрин Макфарлейн безспорно изиграла значима роля за усъвършенстването на акушерството и гинекологията отвъд Океана. Тя била първата сред своите колеги, която повела национална кампания срещу рака на матката, инициирайки голям брой програми за безплатни прегледи и лекции. През целия си живот и кариера дамата апелирала и подканяла представителките от женския пол да се изследват редовно за ракови заболявания, тъй като ранното диагностициране на някои от въпросните състояния, както е известно и днес, допринася за справянето с тях. Макфарлейн била първата жена, избрана за президент на акушерската медицинска общност във Филаделфия.

Родена през 1877-ма, в избора си на професия Катрин била повлияна най-вече от майка си. През 1893 година, на 16 години, момичето било прието в университета в Пенсилвания, където преминала през двугодишен курс по биология. Четири години по-късно, девойката се сдобила с лекарска диплома от женския медицински колеж в Пенсилвания. След това тя специализирала в областта на гинекологичната урология в небезизвестния университет "Джонс Хопкинс", а по време на многобройните си пътувания в Европа получила възможността да разменя опит и идеи с други специалисти в сферата. Често описвана като жена с достойнство и уникални интелект и темперамент, тя се смята за пионер в прилагането на методите за ранно откриване на рака на матката. Макфарлейн смело защитавала правото на жените да се информират по въпросите, свързани с контрола на раждаемостта, както и с различните начини за контрацепция.

Американката била учен "до мозъка на костите си" и съсредоточила потенциал си в провеждането на важни и смели изследвания. Тя хвърлила немалко усилия и в обучаването на млади и амбициозни медицински кадри – най-вече от женски пол.

През 1937-ма на голяма конференция за женското здраве в Шотландия, Катрин изказала становището си, че периодичните гинекологични прегледи (при отсъствието на други симптоми) са най-добрият начин да се открие рак на матката в най-ранния и възможен за лечение стадий. Ако сега това схващане е прието за абсолютно валидно, тогава то не срещнало особено много привърженици и малко жени били склонни да се преглеждат без причина. Въпреки неуспеха си, Макфарлейн се върнала в САЩ, за да докаже теориите си и да организира събития, апелиращи за профилактични грижа срещу раковите проблеми. През 1942, на шейсет и пет година, тя станала професор в женския медицинския колеж в Пенсилвания, позиция, която изпълнявала до края на живота си.

Заради постиженията си интелигентната дама била награждавана многократно и заслужено заела своето почетно място в историята на медицината в Страната на неограничените възможности.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_209.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаИсторияНовиниСпециалистиСнимкиЗдравни съветиЗаведенияНормативни актовеАлт. медицинаОрганизацииЛюбопитноКлинични пътекиАнатомияИзследвания