Начало История на медицината Китаб-ал-табиг - книгата, в която е записан най-добрия лек за махмурлук

Китаб-ал-табиг - книгата, в която е записан най-добрия лек за махмурлук

От 661г. до 901г.

Китаб-ал-табиг - книгата, в която е записан най-добрия лек за махмурлук - изображение

През 10-ти век на арабския писател Сайар ал-Уарак е дадена нелеката задача да изготви сборник с най-добрите готварски и медицински рецепти, които хората в Близкия Изток използват. Това е тежка заръка, която става „лебедовата песен“ на ал-Уарак, тъй като за него се знае само, че е починал през 961-ва година и че е автор на Китаб-ал-табиг.

Книгата с рецепти съдържа над 600 текста на кулинарна и здравна тематика. Сборникът е преведен на английски за пръв път от известния учен Навал Насралах в творбата си „Записи от кухнята на халифите“. Именно тогава за първи път в Европа става известно безценното съдържание на Китаб-ал-табиг.

Сред множеството рецепти, които можем да прочетем в над стоте глави на книгата се открояват както готварски текстове, така и рецепти на здравна тематика. Някои от тях са познати на историците от други източници. Част от съдържанието на сборника описва приложението на осемте вида вкусове, друга обхваща методите, по които можем да разпознаем дали храната е прегорена или развалена. 20 глави са на здравна тематика, а още толкова описват етикета на хранене в арабската култура. В последните няколко раздела става дума за медицинските приложения на продуктите, ползвани в арабската кухня.

Тъкмо в тази част от книгата можем да открием няколко изключително интересни лека, за които учените не са подозирали преди Навал Асраалах да преведе древната книга. Сред най-интригуващите целебни блюда са ястие за увеличаване на либидото при мъжете и рецепта за яхния, за която авторът претендира, че е най-ефикасното средство на света за борба с махмурлука!

китабаУвековечената в Китаб-ал-табиг храна, която премахва негативните последствия след злоупотреба с алкохол, се нарича кишкия. Ястието се приготвя от курт (ферментирало кисело мляко, прясно мляко и суроватка). За яхнията ал-Уарак пише, че премахва болките в главата и корема, предизвикани от прекаляване със спиртни напитки. Авторът съветва също да се яде зеле преди консумация на алкохол, както и да пие вода на бавни глътки в деня след пируването.

Рецептата за кишикия, както е описана от арабския учен, е съхранена и до днес в Леванта и северен Ирак. Основните съставки съвпадат с тези, споменати в Китаб-ал-табиг. Ето и кратък списък на основните продукти, освен курт, които могат да се намерят в наши дни в региона на източното Средиземноморие:

кишкияМесо (телешко или овнешко)

Нарязан на ситно лук

Нахут

Сиамски джинджифил

Зехтин

Сезонни зеленчуци от рода на манголд

Вид шира от неузряло грозде

Кимион

Касия

Карамфил

Спиканард

 

Друга интересна рецепта, за която научаваме от преводите на Навал Насралах, е за блюдо, повдигащо мъжкото либидо. За целта се приготвя смес от цейлонска канела, спиканард, карамфил, костус, джинджифил, мускус, поточарка, както и семена от персийски праз и моркови. Всички продукти се омесват до получаване на еднородна пихтия заедно с няколко лъжици мед. Препоръчителната доза е по една бучка с големина на бадем на ден. Авторът на текста гарантира за ефикасността на рецептата.

От съдържанието на Китаб-ал-табиг научаваме много не само за популярните преди 1000 години рецепти, но и за културите, отглеждани от арабите и техните съседи през 10-ти век. Също така можем да разберем решението на кои проблеми е вълнувало древните халифи и другите благородници от епохата на Ислямската експанзия.

По статията работи: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: https://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/1000-year-old-middle-eastern-recipe-book-ultimate-hangover-cure-102070

Снимки: https://listverse.com/wp-content/uploads/2017/01/6-14.jpg

https://s.abcnews.com/images/Lifestyle/HT_kishkiyya_mar_140903_4x3t_384.jpg

https://www.ancient-origins.net/sites/default/files/Illustrations-from-Arab-manuscript.jpg

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияСнимкиРецептиЛюбопитноЛайфстайлГеографияБотаникаЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияАнкети