Начало История на медицината Кларис Рийд и педиатричната й кариера в САЩ от средата на ХХ век

Кларис Рийд и педиатричната й кариера в САЩ от средата на ХХ век

От 1952г.

Кларис Рийд и педиатричната й кариера в САЩ от средата на ХХ век - изображение

В свое интервю д-р Кларис Рийд твърди, че не може да посочи нечие влияние, което да е провокирало желанието й да стане лекар. Тя разказва: "Баща ми често изразяваше на глас желанието си да стане лекар. За съжаление е създал нашето семейство скоро след като е завършвил колеж. Съответно - трябваше да търси работа, за да ни издържа. През цялото си детство се състезавах с братята си както във физически, така и разнообразни в образователни игри. В крайна сметка, те избраха науката за свое препитание и призвание. Единият ми брат стана лекар, а другият металургичен химик. Като погледна назад, мога да твърдя със сигурност, че не исках да бъда учител. Педиатрията се оказа идеалната специалност за мен, тъй като по принцип обичам децата. Освен това, специалността ми беше любопитна, защото по това време вече бях станала майка".

Доктор Кларис Рийд започва образованието си в сегрегирано училище (тези заведения са предназначени предимно за цветнокожите деца) в Бирмингам, щата Алабама. След това, тя става директор на отдела по кръвни болести, който е под опеката на Института по сърдечни, белодробни и кръвни заболявания. Той пък е "под шапката" на Националните здравни институти в САЩ. Лекарката отговаря за планирането, насочването, разчитането и оценяването на изследванията на кръвните заболявания в шест национално утвърдени програмни направления: тромбоза и хемостаза, клетъчна хематология, сърповидноклетъчна болест, трансфузионна медицина, синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН) и костномозъчна трансплантация.

Родена в Бирмингам, щата Алабама, Кларис Рийд завършва единствената местна сегрегирана гимназия, в която могат да се обучават цветнокожите деца. "Нямаше обстоятелства, при които да сме се сблъсквали с определени бариери пред образованието ни, освен тази, свързана с пътуването из града и заобикалянето на други, по-удобни гимназии, в които така или иначе - не можехме да учим."

Израствайки в Бирмингам, Кларис се изправя пред немалко предизвикателства пред професионалното си развитие и успехи. Едно от тях е образователната система, която е сегрегирана и без големи ресурси. "Не че образованието е гаранция за успех", спомня си тя, тъй като дори и най-образованите "негърчета" могат да бъдат наети само като пощенски работници или портиери. Но подкрепящите родители и възпитаващите учители, имат големи очаквания към нея и съучениците й. "Разбрахме, че бихме могли да получим колежанско образование", казва тя: "това беше период от афроамериканската история на Юга, когато студентите бяха силно мотивирани да превъзхождат децата в белите семейства".

Кларис Рийд получава бакалавърската си степен по биологични науки, завършвайки с отличие през 1952 г. колежа "Talladega College" в Алабама (учебното заведение е предимно за чернокожи студенти). Колежът е снован през 1865 г. от двама бивши цветнокожи роби, за да се насърчи образованието на робските потомци. Кларис посещава "Meharry Medical College" ("Мехари Медикъл Колидж"), в Нашвил, Тенеси. Под негово управление са училището по медицински технологии и медицинската гимназия. Кларис завършва обучението си и в двете училища. През 1959 г. тя става третият афроамериканец, придобил магистърска степен по медицина в университета в Охайо в Синсинати.

Доктор Рийд се заема със своята следдипломна квалификация с ротационен стаж и педиатрична специализация в еврейската болница с педиатричен профил, която е част от структурата на "Children's Hospitals Medical Center" в Синсинати. От 1962 г. до 1968 г. тя е единственият афроамерикански педиатър с частна практика в този щат. През 1969 г. педиатърката става директор на еврейската болница с педиатричен профил, а през 1970 г. е назначена и за неин директор. През 1970 г. д-р Рийд напуска поста си, тъй като семейството й се премества във Вашингтон, след като съпругът й е назначен за заместник-главен юрисконсултант в престижния "Office for Economic Opportunity".

Този ход се оказва основополагащ за кариерата на педиатърката във федералната служба - първо като медицински консултант в Националния център за семейно планиране, здравеопазване и психично здраве, а след това, д-р Рийд се присъединява към Националния институт за борба със сърдечните, белодробните и кръвните заболявания, който е под опеката на Националната програма за сърповидно-клетъчни заболявания. От 1979 г. до 1994 г. лекарката е клиничен асистент по педиатрия в "Howard University College of Medicine".

През 1998 г., след двадесет и шест години федерална служба като медик, д-р Рийд се оттегля от отдела по кръвни болести. Сред нейните многобройни професионални отличия е Наградата за висши медицински постижения, връчена й през 1989 г. - това е най-голямата чест, отдадена на лекарката от Американската служба за обществено здравеопазване.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_262.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНаправления в медицинатаНовиниСпециалистиСоциални грижиЗдравни съветиСпортНормативни актовеАлт. медицинаОрганизацииЗаведения