Начало История на медицината Кога и как „Западната болест“ СПИН нахлува в СССР

Кога и как „Западната болест“ СПИН нахлува в СССР

От 1987г. до 1990г.

Кога и как „Западната болест“ СПИН нахлува в СССР - изображение

В продължение на дълги години руските учени твърдят, че заболяването СПИН е характерно само за Западния блок. Най-запомнящото се изказване относно смъртоносната зараза е на руския министър на здравеопазването Анатолий Потапов. В предаването „Время“ той ясно заявява, че „СПИН е американска зараза, покосяваща бездомниците, проститутките и наркозависимите“. Министърът споменава също, че в Русия няма условия за разпространяване на вируса на ХИВ, защото липсват потенциално застрашените прослойки на обществото, споменати по-горе.

За съжаление думите на Потапов се оказват неверни, макар политикът да не е знаел това. През 1988-ма година в Русия е регистрирана първата смърт, причинена от заразяване със СПИН. Властите не успяват да реагират, тъй като по това време никой не подозира за съществуването на заразата на територията на страната.

Първият заразен с вируса на ХИВ жител на СССР, който здравните служби в Русия регистрират, е млад мъж, чието име се пази в тайна. Оказва се, че анонимният човек прихваща болестта по време на мисия в Африка. Там заразеният е работил като преводач с руски и английски език. След като опасният синдром е открит от съветските медици, властите провеждат масови изследвания в цялата област. Оказва се, че 25 човека, които са били в контакт с мъжа, са станали преносители на вируса.

Единствената публично достъпна информация относно самоличността на първият заразен с ХИВ руснак, идва от Антон Носик. Той е обикновен гражданин, който твърди, че познава лично човека, донесъл болестта в СССР. Според Носик, донеслият Синдрома на придобитата имунна недостатъчност в СССР е инженер, чиято фамилия е Красичков. Архитектът бил изпратен в Танзания от правителството, като част от програма за подпомагане на развитието на африканските страни. След завръщането си през 1984-та, Красчиков непрекъснато се оплаквал от необичайно влошеното си здраве, но лекарите не били в състояние да обяснят случващото се с пациента. Разказът на Антон Носик не е потвърден от нито една официална институция.

През 1988-ма година в Одеса, тогава част от Русия, е регистриран случай на новородено, станало преносител на вируса чрез кръвен контакт с майката. Този инцидент провокира здравните власти в Съветския съюз да проведат ново изследване за болестта, този път сред кърмачетата.

Област Калмикия

Така руските лекари се натъкват на ХИВ епидемията в Калмикия. Областта, намираща се на около 1200 километра от Москва, става арена на първата разразила се епидемия на СПИН в историята на СССР. Оказва се, че първата жертва на заболяването е жена-кръводарител, предала болестта и на детето си. След медицинските тестове, извършени върху пеленачетата в столицата на областта, се оказва, че над 70 новородени и 4 майки са станали преносители на ХИВ вируса.

Причината за избухването на епидемията са лошите хигиенни условия в местната акушерска клиника. Медицинските сестри използват стъклени спринцовки при кръвопреливане, като сменят само иглите. За съжаление тази превантивна мярка не е достатъчна за ограничението на заразата.

Болестта СПИН се разразява в болницата, защото съпругът на една от родилките става носител на ХИВ по време на командировка в Конго, където е изневерил на половинката си с няколко местни красавици.

Някои от децата са откарани в по-реномирани клиники, където състоянието им е проучено обстойно. Оказва се, че част от пеленачетата са заразени по време на период на реанимация, което значително влошава техните шансове за живот… Мерките, взети за овладяване на епидемията, се оказват ненавременни и само за 2 години преносители на вируса стават над 270 бебета.

Лекарите от клиниката в Калмикия се разминават с публично порицаване от здравния министър. Медиците са оправдани за грешката си, тъй като симптомите болестта по това време са абсолютно непознати, особено в по-далечните провинциите на огромната държава.

Съвременна руска анти-СПИН кампания

И до днес Русия изплаща на 44 човека от засегнатите парично обезщетение, възлизащо на стойност 22 844 рубли. Други 16 заразени по време на престоя си в акушерския дом получават месечна помощ в размер на 600 рубли.

Днес от болестта в Русия страдат около 900 000 човека, повечето от които мъже. По голямата част от заразените прихващат заради употреба на наркотици с една и съща спринцовка или по време на полов акт. Страната се опитва да се бори с разпространението на заразата заедно със Световната здравна организация, но за момента е една от най-засегнатите в Европа страни.

Редактор: Георги Динев

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.rbth.com/politics_and_society

Снимки: www.rbth.com 

upload.wikimedia.org/wikipedia

api.spid.center/storage

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияНовиниЛюбопитноМикробиологияИсторияЛайфстайлТестовеИнтервютаВидеоАлт. медицинаОрганизацииНормативни актовеЗдравни проблемиЛеченияИзследванияАнкетиСнимкиСоциални грижиБотаникаЗдравни съветиСпорт