Начало История на медицината Кога и как са създадени първите дамски превръзки?

Кога и как са създадени първите дамски превръзки?

Кога и как са създадени първите дамски превръзки? - изображение

Въпреки изобретяването на различни други санитарни принадлежности, предназначени за онзи специален период от месеца, дори в наши дни дамските превръзки си остават най-широко използвания продукт. Те са лесни за употреба, на сравнително достъпна цена и удобни в известен смисъл. Превръзките, които използват жените днес, са направени предимно от синтетични материали или памук, но как ли са изглеждали преди 50 или повече години? И всъщност кога се появяват за първи път?

Хипатия"Дамските превръзки" са споменати за първи път в огромната византийска енциклопедия Суда. В нея авторът разказва историята на Хипатия, древногръцки учен, математик и философ, живяла през IV-V век в Александрия. За да се отърве от свой обожател, тя го замерила с използван за лични санитарни цели парцал.

Преди да бъдат измислени дамските превръзки в съвременната форма, в която ги познаваме, повечето жени използвали парцали, памук, овча вълна, специални плетени подложки, заешка козина и дори трева…

Превръзките за еднократна употреба произлизат от едно от изобретенията на Бенджамнин Франклин (живял през XVIII в.), създадени за превързване на раните на войниците на бойното поле. Първите санитарни дамски принадлежности били направени от бинтове с дървесна целулоза от сестри във Франция. Те едновременно били достатъчно абсорбиращи и евтини, за да се изхвърлят след употреба. Производителите на едро заели тази идея и първите дамски превръзки за еднократна употреба се появяват в търговската мрежа през 1888 г. – казвали се Southball. През 1896 г. в САЩ Johnson & Johnson разработват своя собствена версия, наречена Превръзки Листер: санитарни превръзки за дами.

Проблемът бил, че жените се чувствали неудобно да питат за продукта в магазина, поради което през 20-те години на XX век името на продукта било променено на Нупак.

Дамска превръзка за многократна употреба
Дамска превръзка за многократна употреба

Въпреки че по това време дамският санитарен продукт вече бил достъпен, той бил прекалено скъп за повечето жени и те продължили да използват по-традиционни методи. Когато превръзките станали по-достъпни, била измислена специална кутия, в която жените поставяли необходимата сума и служителят разбирал какво искат, без да е необходимо те да казват и дума. Разбира се повечето не се разминавали с изчервяването. Налагането на превръзките за еднократна употреба отнело няколко години.

Шведски дамски превръзки с колан
Шведски дамски превръзки с колан

Дамски превръзки с коланНай-ранните сменяеми превръзки представлявали триъгълник от памучна или друга подобна тъкан, покрита с абсорбираща слой. Краищата на този външен слой се разтягали напред и назад, така че да се закачат за специален пояс или колан, носен под бельото. Но този продукт бил ужасно неудобен, тъй като често се изхлузвал отпред или отзад.

По-късно към превръзките е добавена лента за залепяне, за да могат да се прикрепят към бельото и определено в този момент продуктът се превръща в любим на повечето жени. Санитарните продукти, прикрепящи се с колан, слава на Богу, изчезват в началото на 80-те години.

През последните 20 години индустрията, съсредоточена в осигуряването на качествени дамски санитарни продукти, се развива с неравномерно темпо, на тласъци и застои, но днес жените вече могат да разчитат на няколко различни методи на защита по време на месечния си цикъл.

Дните на обемистите колани и подобните на памперс превръзки са далеч зад гърба ни. С изобретяването на много по-добре абсорбиращи материали и подобряването на дизайна на превръзките – като добавянето на "крилцата" или ароматизирането им – направиха тези дамски продукти по-удобни и предпочитани от всякога. Смело можем да заявим, че да си жена в наши дни определено е по-лесно и приятно, отколкото преди век или два.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: 1. https://www.femmeinternational.org/the-history-of-the-sanitary-pad/

2. https://en.wikipedia.org/wiki/Sanitary_napkin 

снимки: wikipedia.org; facebook.com; realmofhistory.com; pinterest.com; mum.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияЛайфстайлПроизводители