Начало История на медицината Комплект за интубация по Одуайър от 1891 година

Комплект за интубация по Одуайър от 1891 година

От 1891г.

Комплект за интубация по Одуайър от 1891 година - изображение

Анестезиолозите са отговорни за непрекъснатото поддържане на дишането и жизнените показатели на пациента в операционната зала. Медиците Доузеф Одуайър (1841-1898) и Джордж Едуард Фел (1849-1918) са били сред пионерите в разработването на нови методи за осигуряване на проходимост към дихателните пътища и разработването на системи за вентилация.

Д-р Фел е въвел техниката си за прилагане на изкуствено дишане през 1877 г. Той се е борил за доброто приемане на механичната вентилация като животоспасяващ метод сред жертвите на удавяне и свръхдоза наркотици. Неговата техника била незаменима и при правенето на хирургически разрез в трахеята на пациента (трахеотомия).

През 1885 г. д-р Одуайър е въвел в употреба разработеният от него животоспасяващ метод за ларингиална интубация при младежите, жертви на дифтерит. Впоследствие, през 1891 година той е модифицирал техниката на Фел, заменяйки канюлата за трахеотомия с дълга ларингиална тръба. Така бил създаден апаратът на Фел-Одуайър.Пълният комплект за интубация по Одуайър включвал усторазширител и инструменти за поставянето и изваждането на тръбите. Специален обтуратор (вид запушалка) затварял дихателната тръба, предпазвайки я от запушване по време на "разсичането" на дифтерийната ексудативна мембрана от некротизиращ епител (при случаите на болни от дифтерия пациенти). Когато тръбата се поставела на точното място, обтураторът се отстранявал, оставяйки проходими дихателните пътища.
Комплектите за интубация по Одуайър продължават да бъдат на разположение през 1960 година.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/916/o'dwyer-intubation-set

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияНовиниСнимкиКлинични пътекиЛюбопитноРецептиНормативни актовеХранене при...ЛайфстайлЗдравни съветиФизиологияСпортАлт. медицинаБотаникаСпециалистиЗаведенияПсихологияИнтервютаАнкети