Начало История на медицината Комплект на Байер за вземане на кръвни проби от 1938 година

Комплект на Байер за вземане на кръвни проби от 1938 година

От 1938г.

Комплект на Байер за вземане на кръвни проби от 1938 година  - изображение

Едни от най-емблематичните медицински консумативи за вземане на кръвни проби са били изработени през 1938 година от немската фармацевтична компания "Байер". Те са направени в чест на петдесетата годишнина компанията. В първите десетилетия на 20 век много болници имали оскъдна лабораторна апаратура и вместо да изпращат лаборанти от кръвните лаборатории, анестезиолозите използвали такива комплекти за вземане на проби. Те дори са изброявали сами еритроцитите в отделните кръвни натривки.

Ланцетът, който е част от комплекта за вземане на кръв на "Байер" се използвал за убождане на висулката на ухото или пръста на пациента, за да могат да се вземат няколко капки кръв. Една капка от основното количество се тествала с помощта на специална попивателна хартия и цветната скала, за да се определи концентрацията на хемоглобина в кръвта на пациента. Хемоглобинът е протеин, съдържащ се в червените кръвни клетки, който пренася кислорода в човешкия организъм.

Друга капка се нанасяла върху предметно стъкло, а останалото количество от пробата се събирало с каучукови смукателни тръби и стъклени пипети, за да се постави във флаконите (един за червените кръвни клетки и един за белите кръвни клетки). Внимателно разредените проби се използвали за направата на кръвни натривки за изследване под микроскоп. Тези тестове подпомагали анестезиолозите да определят дали е имало някакви проблеми, които изискват навременна реакция и лечение.

Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/547/bayer-blood-sampling-kit

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияОткритияПроизводителиФизиологияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ЛеченияСнимкиЛайфстайлНовиниСоциални грижиСпециалистиБотаникаКлинични пътекиАлт. медицинаЗаведенияНаправления в медицинатаИзследванияНормативни актовеОрганизацииДиетиСпортРецепти