Начало История на медицината Крайъгълен камък в областта на историята на осигуряването на постоянен съдов достъп за хемодиализа

Крайъгълен камък в областта на историята на осигуряването на постоянен съдов достъп за хемодиализа

От 1896г.

Крайъгълен камък  в областта на историята на осигуряването на постоянен съдов достъп за хемодиализа - изображение

Първият крайъгълен камък в областта на историята на осигуряването на постоянен съдов достъп за хемодиализа е поставен от хирурзите Жабуле и Брио в Лион, Франция през 1896 година.
Медиците публикуват разработена от тях експериментална техника, която са изпробвали върху кучета. Тя се състои в извършването на артериална анастомоза с край в край. Авторите споменават, че техническите детайли около процедурата са описани в медицинската литература (например обръщането на конеца като превантивна мярка  срещу тромбоза).

Процедурата на френските медици може да се види на фигурата по-долу:

Някко години по-късно д-р Алексис Карел, който е израснал в Лион, се премества в Чикаго, а впоследствие в Балтимор и Ню Йорк. Лекарят въвежда два нови вида анатстомоза, които се използват в хирургията и до днес. Карел е удостоен с Нобелова награда през 1912.

Двата вида анастомози, предложени от Карел са:

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://ndt.oxfordjournals.org/content/20/12/2629.full#F2

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаКлинични пътекиЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ЛеченияСпециалистиНовиниСнимкиНормативни актовеЗаведенияМедицински изследванияИнтервютаАлтернативна медицинаБотаникаФизиологияОрганизацииЛайфстайлДиетиСпорт