Начало История на медицината Краниотомия в Древен Китай

Краниотомия в Древен Китай

От -3000г. до -3000г.

Краниотомия в Древен Китай - изображение

Китайската народна медицина и до днес има милиони привърженици по целия свят. Интересното е, че голяма част от хората, интересуващи се от лечителските практики в азиатската страна, не са етнически китайци, а просто запленени от азиатската култура. Други търсят алтернативни методи на лечение и се обръщат към школите на Изтока. Много от практикуващите китайска народна медицина остават впечатлени от ефективността на въпросната медицина.

Карта на царството на династията ШинЕдна от основните причини за успеха на китайските лекове, са древните им корени. Азиатската страна може да се похвали, че е наследница на една от първите възникнали цивилизации, възникнали редом с тези в Двуречието и Египет. Едно от античните царства, допринесло значително за културата на Китай, е обширна страна по бреговете на река Хуанхъ, управлявана от династията Шин.

Едно от най-големите постижения на Шин е въвеждането на йероглифите в бита на древните китайци. Този тип писменост е първата система за записване на фонетични звуци, възникнала в региона. Освен книжнината, царството се слави с комплексна архитектура и керамика. Живият пример за това е самата столица - Инху. Днес градът представлява само купчина камъни, но археолозите, които изследват обекта от години, непрекъснато изкарват нови находки от руините на селището.

Именно там съвсем наскоро са намерени няколко черепа, по които все още личат следи от прецизно пробиване. След анализ на отворите се оказва, че става въпрос за хирургическа операция, наречена краниотомия. Интервенцията е подобна на трепанацията, но за разлика от по-примитивната процедура, при извършването на краниотомия премахнатото парче кост се поставя отново в изрязаната кухина.

Китайската академия по социални науки изследва два от намерените черепи и установява, че единият е на 10-годишно момче, а другият - на възрастен мъж. Дупката, направена в главата на младежа е с диаметър 1 см. Операцията явно е била успешна, тъй като отворът е затворен от израснала по-късно костна тъкан. Оперираният мъж има много по малък разрез. В неговия череп е пробита съвсем малка дупка с диаметър няколко милиметра. Именно затова не става ясно дали пациентът е оживял след интервенцията.

Череп от Китай, претърпял трепанация

Историците са се натъквали и на други доказателства за напредналата медицина в царството на династията Шин. Медиците в древната страна са разпознавали множество болести, описани в документи или оракулски ритуални плочки. Знахарите са използвали и богат арсенал от билки. Следи от маслата на множество растения с лечителски свойства са намирани по стените на съдове, погребани заедно с античните владетели. Археолозите са намерили и няколко медицински инструмента в гробовете на лекарите от династията Шин. Между откритите артефактите е и костна медицинска игла за зашиване на рани.

Смята се, че медицината в древното царство е част от набор от медицински практики, разпространени в целия регион. Доказателства за извършване на трепанация и краниотомия са намерени и в други части на Китай. Така например в северозападните райони на страната са открити 13 черепа, преминали през подобна интервенция. Никой от пациентите обаче не е опериран с прецизността, с която боравят лекарите от времето на династията Шин.

Според китайските археолози тази находка добавя поредното парче към пъзела, представляващ развитието на традиционната за региона медицина. Учените в страната се надяват откритието да им помогне да изготвят по-подробна хронология на това кога се появяват различните лечителски практики, на които е базирана тяхната церителна доктрина.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.ancient-origins.net

Снимки: www.fireflychi.com / www.earth-chronicles.com

www.en.wikipedia.org

www.newsela.com

 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияЛайфстайлСнимкиНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноВидеоОрганизацииРецептиЛеченияСпортНаправления в медицината