Начало История на медицината Кратка история на бялата медицинска престилка

Кратка история на бялата медицинска престилка

До 1999г.

Кратка история на бялата медицинска престилка - изображение

Когато чуем думата „лекар“ в главата ни се оформя образ на мъж или жена в бяла мантия, стетоскоп на врата и може би някакъв медицински инструмент, стърчащ от джоба на медика. Но, докато стетоскопът, както и другите предмети, с които ние асоциираме лекарите, имат точно определена функция, бялата престилка е… просто бяла престилка. За да разберем защо лекарите носят именно бяло работно облекло, а не червено например, трябва да се върнем няколко века назад във времето до Епохата на научните  открития.

Допреди средата на 19-ти век работни облекла от този тип се носят само от учените. Престилките на учените, предпазващи ги от замърсяване или нараняване, са бежови или леко жълтеникави. Този тип дреха се превръща в символ на знание и развитие, затова и който я носел, бил считан за научен деец, а не за обикновен физик или химик.

В средата на 19 век съсловието на учените се заема със задачата да докаже на медиците, че повечето техни „лекарства“ са всъщност плацебо. Това, естествено, довежда до уронване на и без това крехкия престиж на лекарите, който те имат през онова време. И тъй като в Епохата на научните открития към значимия научен елит принадлежат изследователите на физичните науки, носещи мантии, лекарите решават да се причислят към това съсловие. Една от стъпките, необходими на хирурзите и другите медици, да превърнат медицината в легитимна наука, е приобщаването на работната научна престилка към визията на лекаря.

Все пак лекарите не използват типичното бежово облекло на лабораторните изследователи, а въвеждат свой емблематичен цвят - белия.  За това съществуват няколко обяснения. Бялото, от една страна, изглежда по-стерилно и чисто от бежовото, което води до по-представителен вид на носещите го медици. От друга страна бялото се асоциира и с духовна чистота в Западната култура. Смятало се е, че този цвят ще наведе хората от тогавашната епоха към асоциации със светците от Библията, а оттам и към чистите и милосърдни подбуди на лекарите, които ежедневно се занимавали с това да прогонват и забавят Смъртта.

Бялата мантия била въведена за първи път от Джордж Армстронг, президент на Канадската асоциация на медиците, през 1889 година. През годините тази дреха се наложила като стандарт и все още е предпочитано облекло за мнозинството лекари в света.

Интересен факт за бялата лекарска престилка е, че тя е дала наименованието на любопитен феномен, наблюдаван сред пациентите, които са преглеждани първо у дома, а после са хоспитализирани. При тях се среща известно увеличение в кръвното налягане след приемане на пациента в болница. Това се дължи на факта, че хората, настанени в лечебни заведения са изнервени от обстановката в клиниката. Точно този синдром се нарича „Синдром на бялата престилка“.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: howwegettonext.com

Снимка: data:image

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияИсторияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиСоциални грижиПроизводителиЛеченияНовиниЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиГеографияНормативни актовеОрганизацииАлт. медицинаНаправления в медицинатаТестовеОбразованиеЗдравни съветиЛичностиБотаникаСпорт