Начало История на медицината Критика спрямо Рита Леви-Монталчини

Критика спрямо Рита Леви-Монталчини

От 1975г.

Критика спрямо Рита Леви-Монталчини - изображение

През 1975 година се разразява голяма полемика в медицинските среди относно участието на Рита Леви-Монтлачини във фармацевтичната компания Фидия (Fidia). Докато работи за Фидия, италианската лекарка подобрява значително разбирането за действието на ганглиозидите. В началото на 1975 г., Монталчини подкрепя активно пускането на фармацевтичния пазар на лекарството кроназал (Cronassial). Медикаментът е  ганглиозид, разработен от Фидия. Той е направен от мозъчна тъкан на говеда. Независими проучвания показват, че лекарството в действителност може да се използва успешно само при лечението на определени заболявания (перифрерна невропатия). Години по-късно, някои пациенти, лекувани с медикамента развиват тежък неврологичен синдром (синдром на Гилен-Баре).

Германия забранява продажбата на кроназал през 1983 г., европейската държава е последвана и от други страни. Италия забранява лекарството само през 1993 г. В същото време, проведено разследване разкрива, че Фидия е платила немалка сума на италианското министерство на здравеопазването, за да съдейства за бързото одобрение на кроназала. По-късно компанията заплаща и за "офлейбъл" употребата на медикамента (офлейбъл наричаме всяка употреба на дадено лекарство за симптоми и заболявания, които не са изрично упоменати в листовката на медикамента) за лечение на болести, при които не е проведено предварително изпитване на действието му.
По време на разследването, един от свидетелите разказва за немалкото спонсорско съдействие на Рита Леви-Монталчини при пускането на пазара на кроназала. За съжаление това "спечелва" негативно отношение и критики от страна на обществото спрямо Нобеловата лауреатка. Този факт натъжава изключително италианската лекарка.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://en.wikipedia.org/wiki/Rita_Levi-Montalcini

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниПроизводителиЛюбопитноПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиИнтервютаНаправления в медицинатаСоциални грижиСпециалистиАптекиОрганизацииНормативни актовеТестовеЛичностиОткритияБотаникаСтатистически проучванияЗаведенияВидеоГеографияАнкети