Начало История на медицината Критики след откриване на двойното оплождане при покритосеменните растения от Сергей Навашин

Критики след откриване на двойното оплождане при покритосеменните растения от Сергей Навашин

От 1900г.

Критики след откриване на двойното оплождане при покритосеменните растения от Сергей Навашин - изображение

С откритието на руския учен Сергей Навашин за двойното оплождане започват редица спорове и разногласия за същността на двата вида оплождане в зародишната торбичка при покритосеменните растения. Така например Л. Гиняр нарекъл оплождането на полярните ядра лъжливо оплождане, а Е. Страсбургер - вегетативно оплождане, което не е свързано с предаване на наследствени свойства.

Според тях само оплождането на яйцеклетката е истинско оплождане, чрез която става предаване на наследствените признаци в поколението, независимо че им било известно явлението ксения при царевицата.

Тогава се е знаело, че ако царевица с бели зърна сe опраши с прашец от царевица с жълти или червени зърна, още в годината на опрашване на майчините растения, ще се появят жълти или червени зърна, вместо - бели. Това явление се нарича "ксения". Цветът на семенните зърна се определя от ендосперма на семето.

Въпреки опитите за противоречие на нивашиновото откритие, благодарение на него се изяснил въпроса свързан с това, как бащините признаци се предават в ендосперма на семето.

Въпросът, свързан с ксениите бил изяснен именно с откритието на Нивашин - оплождането на полярните или вторичното ядро с 2-я спермий, в резултат на което се развива ендосперма, е истински полов процес.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Олга Дряновска, "Видни съветски биолози"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиНовиниЛайфстайлОткритияСнимкиЛюбопитноЗаведенияНаправления в медицинатаСпециалистиФизиологияАлтернативна медицинаЗдравни проблемиНормативни актовеМедицински изследванияЗдравни съветиБотаникаРецептиЕ-тата в хранитеЛеченияОрганизацииКомпании и организацииСпортТестовеКлинични пътекиПроизводителиСоциални грижиОбразованиеАнкети