Начало История на медицината Ларингоскоп на Гьодел от 1930 година

Ларингоскоп на Гьодел от 1930 година

От 1930г.

Ларингоскоп на Гьодел от 1930 година - изображение

Ларингоскопът е медицински уред, който подпомага анестезиолога да вмъкне специална дихателна тръба в трахеята на пациента (интубиране). Той "проправя" път, направлявайки въвеждането на тръбата в трахеята, а този процес бива допълнително подпомогнат от съпровождащата светлина, която се излъчва от уреда. След като тръбата бъде поставена на точното място в трахеята ларингоскопът се отстранява.

Съществуват различни видове ларингоскопи, съобразени с индивидуалните нужди на пациентите (някои от тях са подходящи за хора с изкуствени зъби, както и за пациенти предразположени към подуване на езика). Някои ларингоскопи са създадени специално за медици, които са левичари.

Историята на медицината разказва, че съвместната работа между производителя Рхард фон Фориджър и д-р Артър Е. Гьодел, която е извършвана в периода между 1930 и 1935 година, е довела до създаването на първия ларингоскоп в историята на анестезиологията. Острият ъгъл на инструмента правел по-лесно наблюдението на анестезиолога, който трябвало да постави тръбата в трахеята на пациента, а след това плавно и внимателно да извади острието на лариноскопа.  

Д-р Гьодел е изобретил и други анестезиологични апарати и е автор на учебник по инхалационна анестезия. Анестезиологичният център „The Arthur E. Guedel Memorial”, част от библиотеката на здравните науки в медицинския център „California Pacific” в Сан Франциско, е основан в негова чест през 1963 година.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/768/guedel-laryngoscope

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияИзследванияВидеоЛюбопитноКлинични пътекиФизиологияАлт. медицинаЗдравни съветиЛайфстайлСпециалистиСнимкиНовиниОрганизацииЛеченияНормативни актовеРецептиПроизводители