Начало История на медицината Лекари допринесли за развитието на топографската анатомия през 19 век

Лекари допринесли за развитието на топографската анатомия през 19 век

От 1851г.

Лекари допринесли за развитието на топографската анатомия през 19 век  - изображение

Едно от най-забележителните събития в анатомичното илюстроване през 19-ти век е реализирано, противно на очакванията, не благодарение на скалпела, а на триона. Благодарение на тези събития се ражда топографскаската анатомия, при която органите се изобразяват нарязани на филийки, за да могат лекарите да изучават устройството на човешкото тяло.

Тази практика не е самоцелна, а се прави (най-вече в периода на Възраждането), за да помогне на обучаващите се медици и да им разкрие външния вид на органите и съставящите ги тъкани. Не е изненадващо, че при рязането на анатомичните образци и проби, се нарушава и "изкривява" видът на тъканите, а външният им вид не може да е полезен за целите на обучението по медицина.

Тенденцията се променя в началото на 1800 година от холандския анатом Питер де Рамие. Той започва да замразява телата, за да може да получи най-добрият вид на среза. След това, медицинската история свидетелства, че руският анатом д-р Николай Пирогов е един от първите, които използват техниката по замразяването на телата на починалите. Той се възползва от дългата и студена зима в Русия, за да създадете модели си за своите илюстрации, публикувани в труда му "Топографска анатомия", публикувана в 1851 година.

Топографският анатом, допринесъл повече от всеки друг за развитието и популяризирането на медицинската дисциплина, е Кристиян Вилхелм Брауне, който е професор в медицинския университет в Лайпциг, Германия. Доктор Брауне описва част от процеса по обработването на телата в най-известната си творба – "Atlas of Topographical Anatomy: After Plane Sections of Frozen Bodies", публикуван през 1872 г. Той е преведен на английски пет години по-късно.

Работата на Кристиян Брауне е източник на вдъхновение за немалко съвременни анатоми, тъй като голяма част от работата на медика, към днешна дата се извършва с апарати.  

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/33767/title/Slices-of-Life--circa-1872/

Снимка: Pixabay

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияСнимкиФизиологияЛюбопитноЛайфстайлАнатомия