Начало История на медицината Лекари, констатирали първите случаи на множествената склероза през 19-ти век

Лекари, констатирали първите случаи на множествената склероза през 19-ти век

От 1829г.

Лекари, констатирали първите случаи на множествената склероза през 19-ти век  - изображение

Множествената склероза открай време е наистина трудна за установяване. Причините са много: симптомите на болестта са разнообразни и в голяма част от случаите не са ясно изразени. Нещо повече, в по-минал период тези симптоми често били квалифицирани като "парализа", която, както знаем днес, всъщност се свързва с голям брой неврологични състояния.

На практика, първите открития, свързани с болестта, били реализирани най-вече посредством практиката на аутопсията, която през 19-ти век започнала да става повсеместна и все по-приемлива.

Всъщност, за пионери в установяването на характерните за множествената склероза връзки между мозъка и гръбначния стълб се смятат двама учени. Единият бил известният анатом и патолог Жан Крювейе. Французинът учил в Лимож, впоследствие станал свещеник, но бързо оставил зад гърба си религиозното поприще и се преориентирал към патологията, когато срещнал и се сприятелил с хирурга Гийом Дюпютрен. През 1826-та Крювейе станал професор по анатомия в Париж, а малко по-късно бил избран за президент на Френската медицинска академия, както и на Общността на анатомите.

Патологът обогатил наличното до тогава медицинско познание с обширни и любопитни проучвания, свързани не само с нервната, но и с кръвоносната система. От 1829-та до 1842-та, Жан Крювейе описал и наблюденията си върху специфични нарушения в гръбначния мозък, които по-късно щели да бъдат интерпретирани именно като белег за множествена склероза. Въпросните теории били публикувани в медицинската литература след 1841-ва година, но някои учени смятат, че съществува писмен документ, касаещ схващанията на французина за коварното заболяване, дори и от по-рано – от 1835-та.

Другият учен, който се състезава за първенство в изобразяването на множествена склероза, бил Робърт Карсуел. Карсуел следвал медицина в Глазгоу и през 1838-ма бил натоварен с нелеката задача от д-р Джон Томпсън да направи колекция от скици на патологична анатомия. В медицинския атлас, в който били поместени близо две хиляди акварелни илюстрации, можело да се открие и ясен пример за атрофия на нервната система, в резултат на множествена склероза.

Така, от този момент нататък учените вече знаели как изглежда болестта, но тепърва щели да търсят причинителя й и най-важното – начини да я овладяват успешно.  

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://museumofhealthcare.wordpress.com/2015/06/17/touched-by-the-lords-hand-the-history-of-multiple-sclerosis/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛюбопитноКлинични пътекиСнимкиСпортРецептиОрганизацииИзследванияЛеченияВидеоЛайфстайлАлт. медицинаТестовеКомпании и организацииНаправления в медицинатаОткритияЛичностиГеография