Начало История на медицината Лечебна употреба на бъза в Англия от 17-ти век

Лечебна употреба на бъза в Англия от 17-ти век

От 1664г.

Лечебна употреба на бъза в Англия от 17-ти век  - изображение

Можем да твърдим, че медицинските специалисти в Англия от 17-ти век често са прибягвали до бъза в третирането на различни състояния. (Любопитното е, че в по-ранен период зелени клонки от растението били изгаряни на гробовете на починалите с цел предпазване от зли сили и най-вече – от вещици).

През 1664г. английският журналист и писател Джон Ивлин в своя публикация заявява, че полезният "познайник" е "панацея срещу всякакви физически недъзи". Нещо повече, горе-долу по това време на Острова се твърдяло, че "вълшебният" бъз има потенциал да се пребори с повече от 70 болести - от страшна чума до обикновен зъбобол. Твърдяло се, че приготвената от цветовете му тинктура може да възстанови дори зрението на… слепи хора.

Всъщност, сиропът от бъз заемал официално място в домашната аптека на британските семейства. На особено голяма почит в Англия била и специална напитка, която по състав наподобявала много на сироп, но била значително по-гъста и съдържала повече захар. През 18-ти век тази лековита течност била широко препоръчвана от експертите като мощно противовъзпалително средство. Препоръчително било то да се разрежда с вода и да се използва при лечение на настинка и грип. В своя писмен труд "Primitive Physick" английският духовник и теолог Джон Уесли препоръчва гореспоменатата напитка да се приема с бульон за по-голям ефект и за по-бързо облекчаване на неприятните симптоми. (Между другото, в Германия този лек от бъз също се употребявал – най-вече като добавка в супи. В Англия той се използвал масово до 1809г., когато приложението му било изоставено по незнайни причини).

В периода от 19-ти до 20-ти век вече се знаело, че плодовете и цветовете на растението имат доказано стимулиращо (тонизиращо), газогонно и изпотяващо действие. Интересното е, че до края на 19-ти век по улиците на Лондон се продавало греяно вино, приготвено от бъз. То било истински "хит" в студените зимни лондонски нощи сред работниците и пътниците, които се опитвали да се стоплят, консумирайки го. Към напитката можело да се добави и щипка канела за допълнителен сгряващ ефект.

Казано накратко, в миналото бъзът бил любим помощник на британците в борбата с различни заболявания.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.herballegacy.com/Bond_History.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниЛюбопитноСоциални грижиСнимкиСпортОрганизацииАлт. медицинаГеографияПсихологияРецептиБотаникаТестовеФизиологияХрани и ястияЛеченияВидеоЕ-тата в хранитеПроизводители