Начало История на медицината Лечебният потенциал на ехинацията през погледа на германския фармацевт Герхард Мадаус

Лечебният потенциал на ехинацията през погледа на германския фармацевт Герхард Мадаус

От 1936г.

Лечебният потенциал на ехинацията през погледа на германския фармацевт Герхард Мадаус  - изображение

Сигурно ще ви е интересно да разберете, че ехинацеята е направила своя тържествен "дебют" в Германия през трийсетте години на двадесети век. Основният "виновник" това да се случи бил германският еколог, фармацевт и лекар Герхард Мадаус. Майката на Мадаус била гореща привърженичка на хомеопатията и, като цяло, на алтернативната медицина, която привързаност тя успяла неусетно и завинаги да предаде и на сина си. Впоследствие, докато се обучавал в германския университет "University of Greifswalld", специалистът бил повлиян от идеите на небезвестния немски фармацевт Хуго Шулц.

През 1919-та Герхард и двамата му братя основали фармацевтична компания, която кръстили "Dr. Madaus & Co". Благодарение на инициативността и усилията им,  до 1936-та компанията се разраснала до такава степен, че разполагала с няколко производствени предприятия на територията на Германия, а в нея се трудили повече от 500 души. Не е тайна, че предприемачите успели да "вербуват" на своя страна екип от висококвалифицирани учени в разработката на ефективни лекарствени средства. Любопитна подробност е още, че брандът на задругата "Мадаус" се сдобил с голяма популярност най-вече заради предлаганите от него лечебни препарати, в състава на които "почетно" място заемала именно ехинацията и по-точно - онази нейна разновидност, известна с наименованието Пурпурна ехинацея.

Говори се, че Герхард предприел специално пътуване до САЩ в търсене на подходящи лекове и билки, които да включи в бизнеса си, за да го направи още по-печеливш. Така именно той се натъкнал на гореспоменатото растение. Особено добри отзиви фармацевтът получил за Ехинацея ангустифолия - E. Angustifolia, затова решил да си вземе семена от цветето, връщайки се в страната си. По-късно се оказало, че те били от Пурпурна ехинацея, но това не притеснило никак специалистът. Впоследствие той отделил не малко средства в проучването на здравословния профил на познайницата, които, не се съмнявайте, му били възвърнати.

Години след това ехинацеята била проучена и от други германски специалисти и едва ли ще е прекалено, ако кажем, че там специалистите били най-активни в "разследването" и използването й през този период.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"The History of Allelopathy", 2007г.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаБотаникаЛечения