Начало История на медицината Лечебни употреби на боровия прашец в китайската традиционна медицина

Лечебни употреби на боровия прашец в китайската традиционна медицина

От 200г.

Лечебни употреби на боровия прашец в китайската традиционна медицина - изображение

Бързаме да ви осведомим, че боровият прашец се употребява от хилядолетия насам в практиката на китайските медици за третиране на голям брой здравословни нарушения. Известен в азиатската държава с наименованието "сонг хуан фен", дъхавият полен обикновено се извлича от шишарките на два вида борови дървета: Pinus massoniana и Pinus tabulaeformis, а много често се получава и от комбинацията между тях. Твърди се, че лекарите и в древен Китай го предписвали редовно на пациентите си за подобряване и поддържане на доброто общо здравословно състояние, а също и като продукт срещу стареенето. Лечебните си характеристики "вълшебният" прашец дължал на богатото си на ценни фитонутриенти съдържание, между които растителни андрогени, фитостероиди, аминокиселини, много витамини и минерали.

Китайските специалисти в миналото го използвали в борбата срещу ревматоидния артрит; като мощен имуностимулатор; за регулиране на баланса на стомашночревния тракт; за засилване на сърдечната дейност; при проблеми с теглото и срещу куп други състояния. Боровият прашец без проблем бил прилаган и външно под формата на различни кремове и мазила – при екземи, при кожни проблеми и, като цяло за поддържане младостта на външната обвивка.

Въпросният полен бил коментиран и описан в детайли в ролята си на лек за пръв път в "Шенонг Бен Чао Дзин" – най-старата китайска книга за билкова медицина. Смята се, че полезното четиво било сътворено в периода между 200 и 250 година след Христа. Вътре били разгледани общо 365 лекове, между които както билки, така и немалко животински екстракти, а също и минерални камъни. Впоследствие боровият прашец бил обсъден подробно в много други китайски научни трудове, а днес той продължава да е интегрална част от алтернативната медицина в тази част на света.

Снимки: freepinepollen.com

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

"Pine Pollen: Ancient Medicine for a New Millennium", Stephen Harrod Buhner, 2011г.

https://www.rawforestfoods.com/historical-and-chinese-medicine-perspective-of-pine-pollen/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

История