Начало История на медицината Лечебни употреби на джинджифила в Аюрведа

Лечебни употреби на джинджифила в Аюрведа

От -400г.

Лечебни употреби на джинджифила в Аюрведа  - изображение

Едва ли ще ви учудим много, ако ви кажем, че джинджифилът е широко използван в аюрведическата медицинска практика от хилядолетия насам. Подробни описания на мощните му лечебни свойства могат бъдат открити в древния медицински текст "Sushruta Samhita", датиран приблизително между четвърти и втори век преди Хр. Нещо повече, популярната подправка била възприемана от индийските медици като цяла аптечка, сама по себе си, тъй като успешно лекувала голям брой здравословни проблеми. Не е случайно, че в стара аюрведическа сутра /стих/ се казва, че всеки трябва да изяжда свеж джинджифил непосредствено преди вечеря, за да стимулира храносмилателните процеси.

Освен това, в традиционната аюрведическата литература дъхавият познайник често се препоръчвал при болка в ставите /в начален стадий на ревматоиден артрит/, както и при респираторни проблеми. Аюрведическите специалисти знаели, че редовният му прием благоприятства по-доброто усвояване на полезните нутриенти в тялото и спомага за пречистването на организма от излишните вещества.

Важно е да се спомене, че древната индийска наука за здравето прави съществено разграничение между медицинските ползи на свежия и на сушения корен от джинджифил. Смятало се, че консумацията им оказва различни ефекти върху тялото. Например, при състояния като гадене и стомашни нарушения аюрведическите експерти препоръчвали прием на свеж джинджифил. От друга страна, сушеният корен се възприемал като отличен помощник в борбата с хронични дихателни заболявания и неврологични болести. Ароматната подправка със специфичен вкус действала и като aнтикоагулант. В Аюрведа високо се ценяло и етеричното масло, съдържащо се в големи количества в корена, притежаващо силни противовъзпалителни и антибактериални качества.

Едно е ясно: джинджифилът се смята за категоричен първенец в аюрведическата фармакопея и е растение, доказало своите активни лечебни свойства.

Снимка: Free People Blog

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://homeofayurveda.org/ginger-ayurvedas-root-to-good-health/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлРецептиАлт. медицинаДиетиХранене при...ЛюбопитноЛеченияБотаника