Начало История на медицината Лечебното изкуство по нашите земи преди създаването на българската държава

Лечебното изкуство по нашите земи преди създаването на българската държава

От -4600г.

Лечебното изкуство по нашите земи преди създаването на българската държава - изображение

Медицината и здравеопазването на Балканския полуостров притежават доста отличителна самобитност във всички етапи на своето историческо развитие. Още с възникването си лечебното изкуство по българските земи е било неразривно свързано с високата материална и духовна култура на предците ни, зародена хилядолетия преди новата ера.

Археологически находки, датиращи от неолита (6000-4000 години пр. н.е.), извършени край Русе и Разград свидетелстват, че в селищата е имало ямки за отпадъци, служещи и за отходни места (първа проява за санитарна култура през този период). Край тези разкопки са открити и фигурки на бременни жени. В кухите кореми на част от тях са открити топчета, които могат да се приемат като израз на представата за ембриона.

За целите на примитивната хирургия от неолита по нашите земи незаменими били полираните ножове от кремък, с които са се извършвали черепни трепанации. Мъртвите били погребвани отделно вън от домовете, а в края на петото хилядолетие – в специални некрополи в покрайнините на населените места.

Медицинската култура на хората от палеолитния и неолитния период, живели по нашите земи била на високо ниво. Доста добра за времето си била и общата култура на нашите предци от неолита, за което свидетелства археологическа находка от 1972 година. И така, след откритието на Варненския некропол станало ясно, че намереното най-старо европейско съкровище (по мнение на изследователя Колин Рейнфрю, работил за списание „Нешънъл Джиографик” – Вашингтон) било изработено от най-древните европейски занаятчии, живели в периода от 4600-4200 година пр.н.е.

Снимката показва как е изглеждала находката, открита във варненския некропол

Златните накити и фигурки били изработени от предтракийските майстори с изключителна вещина и внимание към детайлите, за което свидетелства високото обществено-икономическо развитие, което без съмнение се е отразило и на лечебното изкуство.

На медицината на нашите предци, а и на цялостното здравеопазване в създадената през 7 век България повлияла преди всичко здравната традиция на племенните общности на траките, славяните и прабългарите – които се сливат, оформяйки единния български народ.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "История на медицината"- М. Апостолов, 1984 година, София

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияЛайфстайлСоциални грижиНормативни актовеНовиниОрганизацииНаправления в медицинатаСнимкиАлт. медицинаЛичностиОткритияСпортЛюбопитноЗдравни съветиАнкетиПроизводителиВидеоРецептиТестовеКомпании и организацииЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиОбразованиеБотаникаЛечения