Начало История на медицината Лечебното изкуство през очите на Гален и римляните

Лечебното изкуство през очите на Гален и римляните

От 130г.

Лечебното изкуство през очите на Гален и римляните - изображение

Около 130 година в Рим възниква и се развива школата на Клавдий Гален, един от най-влиятелните медици след Хипократ. Неговата школа създава система от медицински и биологични схващания, които заедно с тези на Хипократ управляват развитието на медицината до 16 век.

За същността на болестите и тяхното лечение Гален изхожда от учението на Хипократ, като внася някои поправки и допълнения. Според него нарушаването на правилното равновесие на основните течности, от което възникват  болестите, се проявява в различни признаци. Върху тях трябва да се изгражда разпознаването на болестите (т.е диагнозата). Според него нарушаването на правилното равновесие на основните течности, от което възникват болестите, се проявява в различни признаци.  Според него главно средище на кръвообращението е черният дроб, който изработва кръвта от материали, всмукани след приемане на храната. От черния дроб кръвта попада в дясната половина от сърцето и от нея се разпраща по цялото тяло, където се "поглъща" от тъканите. Малка част от кръвта преминава в лявото сърдечно стомахче през порите в преградата между двете стомахчета, където храни пневмата, която от своя страна разнася топлината на тялото и е носител на душевния живот. Тази схема на кръвообращението се признава чак до Уилям Харви (17 век).

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Иван Боров - "Суеверие и медицина", София, 1977 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛайфстайлЛичностиСнимкиЛюбопитноОткритияКомпании и организацииНаправления в медицинатаНовиниАлт. медицинаТестовеПсихологияСпортЗдравни съветиФизиологияСоциални грижиОрганизацииВидеоРецептиЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиНормативни актовеОбразованиеПроизводителиБотаникаЛечения