Начало История на медицината Хипократово лечение на гръбначни изкривявания чрез стълба, датиращо от 4 век пр.Хр.

Хипократово лечение на гръбначни изкривявания чрез стълба, датиращо от 4 век пр.Хр.

От -301г.

Хипократово лечение на гръбначни изкривявания чрез стълба, датиращо от 4 век пр.Хр. - изображение

Ръкописът от снимката по-долу произхожда от около 1110 година от Византия. Към днешна дата, артефактът се съхранява в библиотека във Флоренция.


Третирането на разместванията на гръбначните прешлени при изкривявания се отразило доста негативно на реномето на прогресивните древногръцки методи на терапия. Бруталният метод се изпълнявал за корекция на разместванията на гръбначния стълб чрез връзването на пациента към стълба, която се спускала вертикално към земята, за да може при силното сътресение, прешленът да се върне в първоначалната си позиция.

Тази процедура е описана за пръв път в края на пети или началото на 4 век пр.н.е. в Хипократовия трактат "За ставите", който е преписан и илюстриран около четири века по-късно от Аполоний във втора глава от произведението му "За изкълчванията". Според Хипократовата традиция "гърбавостта", считана за почти неизлечима, можело да бъде третирана чрез разтърсване на пациента, докато той е завързан за стълба.

Манипулацията е описана по-долу в следната миниатюра: "В случаите, когато изкривяването на гръбначния стълб е разположено ниско, най-добре се третира, ако пациентът се завърже за стълба… Сложете го да легне по гръб на стълбата, използвайте меки, но стегнати превръзки. Увийте първо глезените (прибрани един до друг) към някое стъпало, вържете тъканта около краката, над и около глезените, а след това фиксирайте и хълбоците. Превържете хлабаво гръдния кош и таза, а след това - китките и ръцете, които да са прибрани плътно към тялото. Издигнете стълбата от висока кула или къща. Земята трябва да е твърда, а асистентите на медика – да са добре обучени, за да могат да пуснат стълбата гладко във вертикална позиция."

Този метод на лечение е практикуван до деветнадесети век. Любопитно е, че тази медицинска манипулация била изпълнявана и като наказание за определени престъпления. Наказанието е било известно с името "strappado".

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://exhibits.hsl.virginia.edu/antiqua/casestudies/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияНовиниЛюбопитноСпортЗдравни съветиИнтервютаКомпании и организацииНаправления в медицинатаЛичностиЛайфстайлОткритияПсихологияЛеченияХранене при...СнимкиИзследванияАлт. медицинаКлинични пътекиСоциални грижиЗаведенияНормативни актовеОрганизацииСпециалистиДиетиАнкетиБотаникаВидеоРецептиТестове